- Makaleler
- Doğum Sonrası
- Hamileliğin İlk 3 Ayında Vücudunuzda Gerçekleşen Değişiklikler
Hamileliğin İlk 3 Ayında Vücudunuzda Gerçekleşen Değişiklikler
Güncellenme Tarihi: 7 Kasım 2019

İlk kez hamilelik deneyimi yaşayan birçok anne, hamile kıyafetleri giymeyi ve büyüyen karınlarını göstermeyi sabırsızlıkla bekler. Gerçekte birçok kadın ilk trimesterde sadece 2-3 kilo alır ve 5-6 aya kadar karınları belirgin hale gelmez. Bu süreçte takip edebileceğiniz vücudunuzda gerçekleşen değişiklikler şöyle özetlenebilir:
Hamileliğin İlk 3 Ayında Vücuttaki Değişiklikler Nelerdir?
Hamileliğin ilk üç ayında vücudunuzda net bir şekilde fark edeceğiniz değişiklikler olacaktır. Bunlardan bazılarını şöyle özetlemek mümkün.
1.Gebelikte Sabah Bulantıları
Sabah bulantıları genellikle hamileliğinizin ilk belirtilerinden biridir ve hamileliğin ilk üç ayında başlar. Bulantılar vücudunuzdaki artan hormonların ilk tepkisidir. Sabah bulantılarına yakalanan anneler bulantıyla birlikte kusabilir ancak “sabah bulantısı” terimi yanıltıcı olabilir, gündüz veya gece etkileyebilir. Genellikle anne ve bebek için zararlı değildir ve iyi haber, ilk üç aylık dönemin sonunda giderek azalma gösterir. Su tüketimini artırarak, üç büyük öğünden ziyade küçük atıştırmalıklar ve öğünlerle yemek yemeyi deneyin. Aşırı mide bulantısı varsa doktorunuza danışarak bu süreci hafifletecek güvenli tedavi yöntemlerini öğrenebilirsiniz.
2.Gebelikte Yorgunluk Hissi
Anneler ilk tremester boyunca yorgun hissedebilir ve bu süreçte normaldir. Mümkün olduğunca dinlenmeye çalışın.Hamilelikte beslenme çok önemlidir bu yüzden sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz hatta sadece hızlı bir yürüyüş yardımcı olabilir.
3.Gebelikte Göğüslerin Şişmesi
Şişkin göğüsler hamileliğin ilk görünür belirtisidir. Artan hormonların etkisiyle göğüsleriniz hassaslaşabilir ve daha büyük görünebilir. Doğru şekilde göğsünüzü kavrayan destekleyici bir sütyen taktığınızdan emin olun. Her zaman giydiğinizden daha büyük beden bir sütyene ihtiyacınız olabilir. Göğüs ucu koruyucu kullanmak da bu konuda size yardımcı olabilir.
4.Hamilelikte Baş Dönmesi
Birçok hamile kadın, kardiyovasküler sisteminde önemli değişikliklerin bir sonucu olarak, baş dönmesi ya da hafif baş ağrısı gibi deneyimler yaşayabilir. Kan damarları genişler, kan hacmi artar ve kalbiniz daha çok çalışır.
5.Gebelikte Ciltteki Değişiklikler
Cildinizin normalden daha yağlı olduğunu görebilir, yer yer sivilcelenmeler ya da cilt kuruluğu ve kaşıntı yaşayabilirsiniz. Bunlar normaldir. Ancak, geniş bir bölgede cildinizde yoğun kaşınma hali oluyorsa bu durum gebelik kolestazı diye adlandırılan seyrek görülen bir karaciğer sorununa işaret ediyor olabileceğinden hekiminize ya da hemşirenize danışmanız gerekir. ‘Gebelik maskesi’ (kloazma), açık tenli kadınlarda yüzde ve boyunda koyu renk, koyu tenli kadınlarda ise açık renk lekeler oluşmasıdır. Bu durum hamile kadınların yaklaşık yarısında görülür. Güneş ışınları bu durumu daha da kötüleştireceğinden güneşten uzak durulmalıdır. Bunlar genellikle doğumla birlikte kaybolurlar.
6.Gebelikte Deri Çatlakları
Çatlak oluşup oluşmayacağı ve ne denli şiddetli oluşacağı cildinizin esnekliğine bağlıdır. Derinin kollajen katmanı gerildiğinde küçük yırtıklar oluşabilmektedir. Çatlakları önlemenin sihirli bir formülü olmasa da daha yavaş kilo almak ve vermek, düzenli olarak hafif egzersizler yapmak ve sağlıklı yemek uygun olacaktır. Doğumun ardından, çatlakların rengi kırmızıdan pembeye dönecek ve sonunda grimsi bir renk alarak daha az görünür hale gelecektir. Sizin için hazırladığımız hamilelik kişisel bakım ipuçları sayfasına da göz atabilirsiniz.
7.Hamilelikte Dişler ve Diş Etleri
Hamilelik sırasında diş etlerinde yumuşama olduğundan, enfeksiyona ve kanamaya daha açık hale gelirler. Gebelik sırasında ve sonrasında diş hekiminizin kontrolünde olmanızı öneririz.