Ana sayfa » Hafta Hafta Gebelik » 32 Haftalık Gebelik
32 haftalık gebelik, heyecanın iyice arttığı bir döneme giriştir. 32 haftada doğum belirtileri hafiften başlayabilir. Bununla beraber de hem annede hem de bebekte değişim artar. Gebelikte 32 hafta, hekim tarafından daha sık izlem istenen ve anne ile çevresindekilerin de doğuma hazırlandığı bir süreci başlatır. 32 haftalık gebelik görüntüsü de bebeğin 32. haftadaki ultason görüntüsü de oldukça gelişmiş bir seviyeye işlaret eder. 32 haftalık hamilelik hakkında annenin merakı da artmıştır. Anne adayı, çok fazla konuda pek çok detayı merak eder. Elbette her detaya hakim olmaya gerek yok ama bazı önemli konularda bilgi edinmek rahatlatıcı olabilir. Peki, 32 hafta hamilelik hakkında bilinmesi gerekenler neler? Sizin için kolay okunacak ama etkili ipuçları verecek bir özet yaptık.
Annenin karnının iyice büyüdüğü, hareket esnekliğinin azaldığı otuz iki haftalık gebelikte doğuma yakın üçüncü evre başlar. Bu dönemde doğuma hazırlık her açıdan hızlanır. Anne adayı kendisini doğuma hazırlarken bebek de dış dünya ile tanışmadan önce hazırlıklarını yapar. Evet, yanlış duymadınız esneme hareketleri ile reflekslerini güçlendirir, nefes egzersizleri yapar ve uyku aralıkları düzenli bir hale gelir. Emme, yutkunma, gözlerini açıp kapatma gibi refleksleri de gebeliğin 32. haftası itibariyle anne karnında çalışıyor haldedir. Gebeliğin 32 hafta evresinde annede ve bebekte ne gibi değişikliklerin meydana geldiğine bakalım.
Gebeliğin hemen her gününde annede bazı değişiklikler meydana gelir. Zira, bebeğin kendisi gebeliğin her gününde değişiyor ve büyüyor. Sürecin tamamı hem yorucu hem de heyecan dolu iken 32. haftada annede bazı önemli değişiklikler söz konusu olur. Başka bir deyişle hamilelikte 32 hafta içinde olduğunuzu gösteren işaretler nelerdir birlikte bakalım.
32 haftalık gebelikte sırt ağrısı çok yaygın bir şikayettir. Bu ağrılar doğumdan sonra da bir süre devam edebilir. Ağrıların ana nedeni annenin sırtına binen yüktür.
Anneyi doğuma hazırlayan bazı ön sancılar vardır. Bu kasılmalara Braxton-Hicks kasılmaları denir. Anne adayı 31 haftalık gebelikte bu kasılmalarla tanışır. Ama daha ziyade 32. haftadan sonra kasılmaları yoğun hisseder. Aniden gelen kısa süren kasılmalar normaldir. Saatte bir kaç kez gelen ve birkaç dakika boyunca süren kasılmalar olarak tanımlanırlar. Anneyi doğuma hazırlar.
Mide yanması en çok üçüncü evrede hissedilir. 32 haftalık hamilelikte sıklıkla mide yanması şikayetiniz olabilir. Genişleyen uterus, mide yanmasının ana nedenlerinden biridir. Çünkü mide üzerine baskı yapar. Midenin bu şekilde baskı altında kalması sonucunda içerisindeki asidik sıvı yemek borusuna kaçar. Bu da şiddeti kişiden kişiye değişmekle birlikte midede yanma şikayetinin meydana gelmesi ile sonuçlanabilir.
Gebelikte kabızlık çok yaygın bir şikayettir. Özellikle hamileliğin 32. haftası itibariyle kabızlık şikayeti artar. Bunun sonucunda da karın ağrıları daha fazla hissedilebilir. Alt karın ağrısı çekmenizin nedeni de genellikle kabızlıktır.
Anne adayı için dolaşım sisteminin zorlandığı ve doğuma kadar zorlanmaya devam edeceği bir süreç başlamıştır. Bu dönemde ayak parmaklarında ve bacaklarda kramp olması da sürecin doğal bir sonucudur. Nadiren ellerde de olabilir.
Bebeğin hızlı gelişimi ve büyümüş olması, annenin organlarına yapılan rahim baskısı gibi nedenlerle kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Sersemlik hissi, sürekli uyuma isteği bu dönemin normal belirtileri olarak kabul edilir.
Kolostrum adı verilen sütün memelerden sızması gibi şikayetler de yaygındır. Aslında bu bir şikayetten çok doğuma yaklaştığınızı gösteren bir belirti olarak görülmelidir.
32 haftalık gebelikte bebeğin durumu, geçen aylara göre daha iri, daha fazla organ gelişimini tamamlamaya yakın ve kendini doğuma hazırlayan bir bebek olması şeklinde özetlenebilir. Peki, önceki aylara göre bebeğinizde ne gibi değişiklikler olur?
Kulağa hem çok tatlı hem de komik geliyor ama bebeğiniz kendisini dış dünyaya hazırlamak üzere bir çalışma içindedir. Öncelikle pozisyonunu alır. Ardından doğuma kadar geçecek olan süre boyunca nefes egzersizleri, emme egzersizleri ve yutkunma pratikleri yapar. vücut sıcaklığını daha iyi ayarlamaya başlamıştır.
Anne karnında 32 haftalık bebek, ortalama bir göbek marul kadardır. 40-43 cm boyu ile 8 aylık bebek, büyümüştür. Onun için en önemli değişikliklerden biri de bu. 32 haftalık gebelikte bebek kilosu yaklaşık olarak 1,8-2 kilogram kadardır.
Bebeğiniz bir göbek marul boyutuna ulaştı. Bununla beraber onun pek çok organı da gelişti ve gelişmeye devam ediyor. Mesela cildi eskisi kadar saydam değil. Deri altında biriken yağ dokusu ile daha kalın ve opak bir hal almış durumda. Tırnakları oluştu. Yumuşacık olmasına rağmen kemikleri de oluşumunu tamamladı.
32 haftalık gebelikte doktor muayenesi, bebeğin kilosu, ultrason görüntüsünün nasıl olması gerektiği gibi pek çok konu merak edilir. Annelerin tüm annelik süresince onlara da bebeklerine de iyi gelecek olan sakin, kaygıdan uzak ve huzurlu bakış açısını edinmeleri bu evreden itibaren önemli. İşte bu bakış açısıyla kaygılanmadan araştırma yapmak, doğru bilgiye ulaşmak, hekim tavsiyesini dikkate almak süreci daha kolay kılabilir. Peki, annelerin 32 hafta gebelik hakkında en çok merak ettikleri nelerdir? Sizin için en çok merak edilenleri cevapladık.
32 haftalık bebeğin hareketlerinde azalma görülebilir. Aslında burada annenin acıkmış olması, yeterince dinlenmemiş olması ya da çok hareketsiz kalması gibi basit durumlar sebep olabilir. Bu hususlara dikkat edildiği halde bebeğin hareketlerinde azalma gözlemleniyorsa bir sağlık uzmanına başvurmak gerekir.
Her bireyin kilosu kendine özeldir. Boyu, yaşam şekli ve pek çok durum da dikkate alınarak kilo konusunda bir yorum yapılabilir. Gebelikte 32. haftaya kadar belirli oranlarda kilo almanız normaldir. Genellikle hafta başına 400-450 gram almış olmak normal kabul edilir. Bunun üzerinde kilo alımı varsa gebelik beslenmesi konusunda uzman bir sağlık yetkilisinden yardım alabilirsiniz. Çünkü doğru besin tercihi bu sürece doğrudan etki eder.
32 haftalık gebelikte beslenme nasıl olmalı sorusunun yanıtı her yetişkin insanın sağlıklı beslenme rutini ile özetlenebilir. Elbette sağlık uzmanı size özel bir hamile diyeti vermediyse. Taze sebze ve meyve tüketimi önemlidir. İşlenmiş gıdalardan uzak durmak hem bebeğin hem annenin sağlığının korunmasına etki eder. Yeterince protein almak, bol su içmek ve gebelik için uygun olan hamilelik egzersiz modellerini de sürece dahil etmek gerekir.
32 haftalık gebelikte karın sertleşmesi de görülür. Bu da sürecin önemli bir parçasıdır. Fetüs büyüdükçe karın sertleşir. Gebeliğin olağan bir sonucudur.
32 haftalık gebelikte karın ağrısı yaygın bir şikayettir. Büyüyen rahim, kabızlık ve mesaneye olan baskı sonucu ağrı çekebilirsiniz. Gebelikte kanama, genellikle endişe verici olsa da her kanama, olumsuz bir duruma işaret etmez. Gebeliğin 32 hafta olduğu bu evrede kanama görürseniz, bunun şiddeti ve rengini dikkate alarak sağlık uzmanına danışabilirsiniz. Cinsel ilişki sonrası ya da servikal muayene sonrasında da hafif kanama olabilir. Burada bazı kanamaların doğumun başlamak üzere olduğuna işaret ettiğini bilmek de gerekir.
Gebeliğinin 32. haftası 8. aya giriş demektir. Bu da çalışan anne adaylarının 8 haftalık gebelik iznine ayrıldıkları tarihe denk gelir. Güncel yasalar, 8. aya girişten itibaren yani gebeliğin 32. haftası itibariyle annenin doğum iznine çıkabileceğini söyler. Anne isterse doğuma kadar çalışabilir. Bunun için gebeliğin 37. haftasına kadar çalışabilmek adına uzman hekimlerden çalışmasında sakınca olmayacağına dair bir rapor almaları gerekir. Böylece doğum öncesi izni ile doğum sonrası iznini birleştirerek bebekle daha uzun süre kalabilir.
32 haftalık gebelikte bebek anne karnında pozisyonunu almaya başlamıştır. Genellikle 32 haftalık gebelik ultrason görüntülerinde bebeğin baş aşağı durduğu görülür. Doğuma hazırlık için bebek, baş aşağı pozisyonunu alır.
Araştırmalara göre bebeklerin %97’si baş prezentasyonu ile doğuma başlar. Yani bebek, doğumdan önce baş aşağı durur. 32. haftada da bu pozisyonu almaya başlamıştır. Fakat bebeğinizin kontrollerde makat geliş pozisyonunda olması sizi endişelendirmesin. Çünkü bebekler gebeliğin 37. haftası gibi de bu pozisyona geçebilir.
Gebeliğin 32. haftası hamileliğin 8. ayı demektir. Üçüncü trimester yani gebelikteki son üç aylık dönem olarak kabul edilir. Ayrıca bu dönemde doğuma 8 hafta kalmıştır.
32 haftalık gebelik bebek kilosu ve boyu için ortalama kabul gören değer, genel ortalama ile belirlenmiştir. Buna göre boyu 40 – 45 santimetre arasındadır. Otuz iki haftalık anne karnındaki bebeğin kilosu ise 1,5 kg ile 2 kg arasında değişir.
32. hafta doğum belirtileri için bazı detayların fark edildiği bir sürecin başlangıcıdır. 32 haftalık doğan bebekler de vardır. Gözlenen ana belirtilerden bazıları bu süre için şöyle listelenebilir:
Gebeliğin 32 haftalık olması, sürecin doğuma doğru en yakın olan üçüncü evresinin de başlaması anlamına gelir. 32 hafta hamilelik hakkında anne adayının merak ettiği çok sayıda konu vardır. Her biri için en doğru cevabı size özel şekilde yanıtlayacak kişi, sağlık uzmanıdır. Sakince süreci karşılamak, çok yorulmadan doğum için hazırlık yapmak size iyi gelebilir.
Gebeliğin 32. haftasından itibaren doğuma hazırlığın önemli bir parçası da meme uçlarını göğüs ucu kremleri ile emzirmeye hazırlamaktır. 32. haftadan başlayarak günde iki defa meme uçlarına Lanolin göğüs ucu kremi ve Organik göğüs ucu balmı ürünlerini kullanabilirsiniz. Tamamen doğal bir içeriği olan bu ürünler, doğumdan sonra bebeğin emmesi için meme uçlarını hazırlayacak, oluşabilecek meme ucu hassasiyetini önleyecek ya da daha hafif geçmesini sağlayacaktır. Lanolin göğüs ucu kremi ve Organik göğüs ucu balmı, emzirmede oluşacak hassasiyeti önlemek ve meme ucunun nem oranını arttırmak için geliştirilmiştir.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar
Öne Çıkan Ürünler
Hakkımızda
Yardım
Ürünler
Hesap
© 2024 Lansinoh Türkiye
Çerez | Süre | Açıklama |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | Bu çerez kullanıcının çerez kullanımına izin verip vermediğini saklamak için kullanılır. Herhangi bir kişisel veri saklamaz. |