Çocuklar için uyku arkadaşı nedir? Uyku arkadaşı gerekli mi…Bu sorular, ebeveynler için önemli. Pek çok anne, uyku oyuncağı zararlı mı ya da uyku arkadaşı seçimi nasıl olmalı gibi konuları araştırıyor. “bebeğim neden uyumuyor” sorusuna çözüm arayanlar için önemli bir yardımcı olan uyku arkadaşı konusunu biraz araştırdık…
Uyku arkadaşı nedir?
Çocukların sağlıklı uyku alışkanlığı kazanması için tercih edilen ve 0-5 yaş arası dönemde çocuğun uykuya daha kolay dalmasını, kendini güvende hissetmesini sağlayan nesnedir. Bu nesne, genellikle sesli, ışıklı ve çok tüylü olmayan yumuşak bir oyuncak olabilir. Bebeğe uyku zamanın geldiğini anımsatan, kendini güvende hissetmesini sağlayan bu yumuşak oyuncağın yerine yumuşak bir yastık bile kullanılabilir.
Bebekler neden uymaz?
Bebek nasıl uyutulur sorusu, tüm annelerin gündeminde. Bebeğin uyumamasının nedenleri birden fazladır. Çok genel bir özetle; aç olması, gazının olması, emme isteği, ortamda fazla ışık veya gürültü olması, belirli bir rahatsızlık ya da sadece uyumakta zorlanması gibi nedenler sıralanabilir. Bu konuda basit önlemlere alarak örneğin hava kaçırmayan biberon kullanımı ile süreci değiştirebilirsiniz. Peki, bebekler uyumakta neden zorlanır?
Yetişkinler, gözlerini kapatmak, uzanmak, kıpırdamamak gibi davranışlarla bir süre sonra uykuya geçeceklerini bilirler. Ancak bebekler ve çocuklar için uykuya nasıl dalacağını bilmek, öğrenilmesi gereken bir alışkanlıktır. Bu süreçte onları rahatlatacak bazı detaylara ihtiyaç duyabilirler. Loş bir ortam, uyku öncesi bebek masajı, ılık bir banyo ve uyku arkadaşı bebeğin uykuya dalmasına yardımcı olabilir.
Uyku arkadaşı seçimi nasıl olmalı?
Uyku arkadaşı için ideal zaman bebeğin dördüncü ayından sonrası. Bu ilk üç aylık dönemde anne teması gerekli. Bebeğiniz dördüncü ayına girdikten sonra ona bir uyku arkadaşı seçebilirsiniz. Uyku arkadaşı seçerken aşağıdaki konulara dikkat etmeniz önerilir:
- Yumuşak bir nesne olmalı
- Düğme ya da fermuar gibi kesici ve kopma ihtimali olan aksesuarlar içermemeli
- Mümkünse yıkanabilir olmalı
- Kopacak parçalara ve tüylere sahip olmamalı
- Bebeğin onu kavrayabilmesi için uygun boyutta olmalı
- Kulaklar, kuyruk, kol ve bacaklar gibi uzuvları olursa bebek, bunlarla oynarken daha kolay bir biçimde uykuya dalabilir.
Bebekler uyku arkadaşına nasıl alışır?
“Uyku arkadaşı da aldım ama hala uyumuyor”. Böyle düşünüyorsanız, yeni bir uyku arkadaşı ile yeni bir başlangıç yapın yani bir kez daha deneyin. Öncelikle uyku oyuncağını bebeğin yatağından hiç çıkarmayın. Uyku arkadaşını diğer oyuncaklarla karıştırmaması, onu uykuya geçişi hatırlatan bir cisim olarak görmesi için asla diğer oyuncakların arasına koymayın. Pes etmeyin ve zamanla bebeğin bu oyuncağı uykuya geçişin bir simgesi olarak görmesine, onunla oynarken uykuya dalmasına izin verin.
Uyku arkadaşı bağımlılık yapar mı?
Bir oyuncağın, battaniyenin, yastığın ya da emziğin bağımlılık yapması gibi örnekler yaygın. Uyku arkadaşı oyuncağı, sadece uykuya dalma esnasında kullanılır ve onun sadece uyku ile ilişkili bir nesne olduğu fikri pekişirse bağımlılık yapması olasılığı söz konusu olmaz.
Bebeğinize uyku arkadaşını siz yapın…
Uyku arkadaşı, mutlaka bir oyuncak olmak zorunda değil. Küçük bir yastığa kılıf geçirerek ve bu kılıfa dikişle ağız, göz, burun yaparak sevimli, kolay yıkanan yumuşacık bir uyku arkadaşı tasarlayabilirsiniz. Detaylar hayal gücünüze kalmış…
Bebeğe uyku alışkanlığı kazandırırken yapılan yanlışlar
Anne olmak, müthiş bir heyecan ve öğrenme süreci. Bu süreçte elde edilen deneyimleri hata görmemek gerek ama hem annenin hem de bebeğin konforu için bazı konularda dikkatli davranmak, işleri kolaylaştırabilir. Örneğin bebeği ayakta sallayarak uyutmak, ilk zamanlar kolaylık gibi görünse de bebek büyüdükçe önemli bir konforsuzluğa dönüşebilir. Süt vererek ya da emzirerek yani emme ihtiyacını karşılayarak uyutmak da benzer şekilde bebek büyüdükçe annenin işini zorlaştıracak, bebekten ayrı kalması gerektiği zamanlarda bebeğin uyumasını güçleştirecektir. Bunların yerine bebeğin daha en başından benzer ışık ve ses ortamı yani mümkünse aynı odada ve bir uyku arkadaşı oyuncağı ile uyutulmaya alışması çok daha konforlu olabilir. Üstelik bu alışkanlık, ileriki dönemde çocuğun kendi başına da uykuya dalmasını sağlayacaktır.