Hamilelikte folik asit kullanmak neden gerekli? Hamilelikte folik asit kullanmak şart mı? Gebelikte alınan folik asit ne işe yarıyor… Folik asitin gebelikte kullanımı ile ilgili merak edilenleri yanıtladık. Hamilelikte folik asit almak hakkında detaylı bilgi için okumaya devam edin..
Folik Asit Nedir ve Gebelikte Folik Asit Kullanmanın Nedeni Nedir?
Folat ya da B9 vitamini olarak da bilinir. Folik asit, B vitamini ailesinin bir üyesidir ve DNA sentezi ve hücre bölünmesi süreçlerinde etkilidir. Bu etkisi, onun gebe kalmayı ve gebeliği sürdürmeyi destekleyen bir madde olmasına neden olur. Üstelik yapıaln araştırmalar, bebeğin sağlıklı gelişimi, annenin mutlu ve sağlıklı olması için de bu vitaminin önemli olduğunu gösteriyor. Özetle; folik asit bir vitamindir ve bu vitaminin gerekliliği, hücre bölünmesine olan olumlu etkisinden gelir.
Folik asitin vücutta kan yapımı, yeni hücre oluşumu, DNA sentezi gibi etkileri vardır. Sağlıklı bir gebelik süreci ve bebeğin gelişimi için önerilir. Diğer yandan doğum sonrasında da eksikliği annenin depresyonuna neden olabilir.
Hamilelikte Folik Asit Kullanımı Şart mı?
Sağlıklı bir gebelik döneminde bütün besin öğeleri önemlidir; ancak folat veya folik asit özel bir öneme sahiptir. Gebeliğin ilk ayında ve üçüncü trimesterinde folat gereksinimi artış gösterir. Bunun için annenin erken dönemden başlayarak gebeliğin ilk üç ayı folat alması gerekir.
Gebelikte ve Gebelik Öncesinde Folik Asit Kullanmanın Amaçları
Besinlerde az miktarda bulunan bu bileşeni sentetik olarak almamanın ya da eksikliğinin sonuçları şöyle özetlenebilir:
- Çok hücre bölünmesi ile hücrenin genetik yapısının oluşmasında önemli olduğu için fetusun tam gelişimi için gerekli.
- Fetusun merkezi sinir sisteminin gelişmesi için şart.
- Beyin omurilik kaynaklı anomalilerin önlenmesi için gerekli.
- Rahmin genişlemesi de bir hücre bölünmesi sürecidir ve bunun için de yine folik asit ihtiyacı vardır.
- Gebelikte sıklıkla görülen kansızlığın primer nedeni de folik asit yetersizliğidir.
- Gebelik sonrası depresyonda da yine folik asit eksikliğinin etkisi olduğuna dair bilimsel çalışmalar var.
Folik Asit Eksikliği Neden Olur ve Belirtileri Var mı?
Folik asit eksikliğinin nedeni ne? Hamilelikte folik asit kullanımı, hemen her yaştaki anne adayına öneriliyor. Ancak bazı anne adaylarında yoğun bir şekilde folik asit eksikliği olabiliyor. Peki, insanlarda folik asit eksikliğinin nedeni nedir?
- Folik asit ve B12 yönünden zengin yiyeceklerden tüketmemek.
- Folik asit emilimini engelleyen türde (huzursuz bağırsak sendromu gibi) bir durumun olması
- Böbrek veya karaciğerle ilgili bir sorun yüzünden çok sık tuvalete çıkmak.
Folik Asit Eksikliğinin Belirtileri
- Yorgunluk
- Ağız yaraları
- Dil şişmesi
- Büyüme sorunları
- Yorgunluk
- Zayıflık
- Aşırı uyku
- Soluk cilt
- Nefes darlığı
- Sinirlilik
Folik Asitçe Zengin Besinler
Gebelikte folik asit takviyesi önemlidir ama bazı besinlerin de bu konuda zengin olduğu bilinmeli ve buna göre beslenme planı yapılmalıdır. Peki, hangi besinlerde folik asit var?
- Yeşil mercimek
- Yeşillikler
- Turunçgiller
- Kuşkonmaz
- Kurufasülye
- Brokoli
- Ay çekirdeği
- Avakado
Et Yemeyenler İçin Folik Asitçe Zengin Bir Yemek Tarifi 🙂
1 çay bardağı dolusu yeşil mercimeği yıkayın. Düdüklü tencereye bir çorba kaşığı sızma sıcak sıkım zeytinyağı ve bir çay kaşığı dolusu tereyağı koyun. Yağlar eriyip hafif kızınca içine küp şeklinde doğranmış bir büyük soğan koyup kavurun. Minik minik doğradığınız 1 havucu, 1 orta boy patatesi de ekleyin ve kavurun. Şimdi bir su bardağına bir yemek kaşığından az salça koyun ve üzerine ılık su ekleyip salçanın erimesini sağlayın. Mercimekleri de kavrulan sebzelerin içine ekleyin ve en son salçalı suyu ekstra 1,5 bardak suyu ekleyip düdüklüyü kapatın. Kısık ateşte düdüklünün basıncı ile pişen yemeğiniz folik asit, demir ve lifçe zengin. Üstelik de çok doyurucu olacak. Sulu değil kıvamlı bir yemek olacak ve yanında yoğurtla çok iyi gidiyor. Tuz ve baharatları (kimyon ve karabiber çok yakışıyor) sonradan ekleyin ki aromalarını korusunlar.
Kahvaltıda Bol Folik Asitli Pratik Bir Menü:)
Klasik Türk kahvaltısı şahane ama her gün onca reçeli, peynir çeşidini hazırlamak zor. Bizim size daha pratik, daha hafif ve daha fazla vitamince zengin bir önerimiz var. Roka, tere, maydanoz, dereotu, ıspanak, semizotu gibi yeşil yapraklı ne varsa yıkayın. Temiz bir bez üzerinde biraz kurusunlar. Şimdi geniş ve derin saklama kapları bulun. Bunların içine eşit oranda bu folik asitçe zengin olan yeşil yapraklı ürünleri elinizle yapraklarını kopararak (bıçakla keserek değil) paylaştırın. Her bir kasede aynı malzemelerin karışımları olmalı. Ay çekirdeği, ceviz, badem…bunlar da folik asit zenginiydi. Bunlardan serpiştirin. Söz konusu çerezler çıtır bir tat da verecek. Şimdi sevdiğiniz peynirden küp küp doğrayın. Saklama kaplarının ağzını güzelce kapatın ve buzdolabında saklayın. her sabah bu kaselerden birini çıkarın, üzerine sızma zeytinyağı, haşlanmış doğranmış katı yumurta, birkaç parça kuruton ekmek, biraz tuz, limon suyu ekleyin ve kahvaltıda bu enfes salatayı tüketin.
Kaynaklar:
- Doç. Dr. Aysel Özdemir, Gebelikte Folik Asit Kullanımı,
- Bilgiç, D., Dağlar, G., Özkan, S. A., & Kadıoğlu, M. (2015). Postpartum Depresyonda Tamamlayıcı ve Alternatif Tedaviler. KASHED, 2(2), 13-35
Metin, resim, ses veya diğer formatlar da dahil olmak üzere lansinoh.com.tr web sitesinde bulunan tüm içerikler yalnızca bilgi amaçlı oluşturulmuştur. İçeriğin profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Tıbbi bir durumla ilgili aklınıza gelebilecek her türlü sorunuz için daima doktorunuzun veya diğer nitelikli sağlık uzmanlarının tavsiyelerine başvurun. Web sitesinde okunulan bir makale ile profesyonel tıbbi tavsiyeleri asla göz ardı etmeyin veya aramayı geciktirmeyin.