- Makaleler
- Bebek Diş Kaşıyıcı Ürünler
Bebek Diş Kaşıyıcı Ürünler
Güncellenme Tarihi: 25 Kasım 2019

Doğumdan sonraki en zor dönemlerden biri de diş çıkarma dönemi. Hem bebeği hem de onun çevresindekileri zorlayan diş çıkarma süreci boyunca en büyük yardımcılardan biri olan diş kaşıyıcılar hakkında biraz araştırma yaptık. Diş kaşıyıcı kullanmalı mı, diş kaşıyıcı bebek için zararlı mı, diş kaşıyıcı seçimi nasıl olmalı gibi konu başlıklarını tek tek ele aldık. Diş kaşıyıcı ürünler hakkında edindiğimiz bilgiler şöyle:
Bebek Diş Kaşıyıcısı Nedir ve Ne İşe Yarar?
Bebek, içgüdüsel olarak, damakları kaşıyarak dişlerin daha kolay çıkmasını sağlar. Eşyaları, nesneleri, sert yiyecekleri hatta biberonun silikon ucunu dişlerini kaşımak için kullanır. Bebeğe bu süreçte yardımcı olmak ve tek amacı diş etini kaşımak olan bazı oyuncaklar, araçlar geliştirilmiştir. Bunlara bebekler için diş kaşıyıcı ürünler diyoruz. Ancak aslında dişi değil diş etini ve damağı kaşılar. Şimdi, diş kaşıyıcılar hakkında bazı sorulara yanıt verelim:
1.Diş Kaşıyıcı Kullanmak Zararlı mı?
Bebeğin kaşınan damaklarını bir yere sürtme ihtiyacı, doğaldır ve engellenmemelidir. Ancak nereye sürteceği konusu önemli. Çevresindeki hangi eşya ya da cismin zararlı olduğunu, kirli olduğunu bilmeyen bebek için hemen her şey bu amaçla kullanılabilir. Anahtar, cep telefonu, uzaktan kumanda, cam bardak, çatal, oyuncaklar, sandalyenin sert yeri, biberonun emziği, kendi parmakları vs…
Burada kendine zarar vermeyeceği özellikte ve yıkanabilen bir ürünle daha güvenli bir şekilde kaşıma ihtiyacını karşılamasına yardım edebilirsiniz. Diş kaşıyıcılar bu amaçla üretildiği için güvenle kullanılabilirler. Elbette piyasada güvenemeyeceğiniz diş kaşıyıcı oyuncaklar da olabilir. Peki, diş kaşıyıcıyı nasıl seçeceğiz?
2.Diş Kaşıyıcı Seçimi Nasıl Olmalı?
- Bebeğe zarar verecek keskin parçalar içermemeli
- Sivri kısımları olmamalı
- Bebeğin boğazına sokmasına müsait bir şekli olmamalı
- Şekil itibariyle onu bebeğin yutması imkansız olmalı.
- Sterilizatör ya da kaynar su ile dezenfekte edilebilir olmalı.
- İp, kumaş, püskül gibi ağıza girmesi uygun olmayan maddeler içermemeli.
3.Diş Kaşıyıcı Çeşitleri Nelerdir?
Çok farklı şekillerde, özelliklerde ve farklı maddelerden üretilmiş bebek diş kaşıyıcı ürünleri mevcut. Bunları şöyle listeleyebiliriz:
- Oyuncak şeklinde diş kaşıyıcılar
- Halka şeklinde diş kaşıyıcılar
- Sulu diş kaşıyıcılar
4.Sulu Diş Kaşıyıcı Nedir?
Sulu bebek diş kaşıyıcı çeşitleri, son yıllarda çok popüler. Bunlar temelde silikon bir maddeden üretiliyor. İçinde renklendirilmiş içme suyu var. Bebek zaten bu suya hiç temas etmiyor. Sulu diş kaşıyıcı halkayı (genellikle halka şeklinde oluyor) buzluğa atıp donduruyor ve sonra bebeğe veriyorsunuz. Bu özelliği sayesinde bebeğin damağına şimdiye kadar hiç tecrübe etmediği rahatlatıcı bir masaj deneyimi sunuyor.
5.Diş Kaşıyıcı Nasıl Temizlenir?
Bebeğin diş kaşıyıcısını temizlemek gerekir mi, sorusunun yanıtı: evet! Zira, bebeğin sürekli ağzına aldığı bu madde temiz olmak zorunda. Hem ağızdaki bakterilerin zamanla bir nesne üzerinde birikmesi hem de bu nesnenin yere düşme ihtimali ve elden ele dolaşma olasılığı, onu çok tehlikeli bir hale de getiriyor. Pek çok anne-baba, sadece bu nedenle diş kaşıyıcı kullanmaktan kaçınıyor. Ancak bu ürünlerin bebeğin çok büyük sıkıntı yaşadığı diş çıkarma döneminde onu rahatlattığı da unutulmamalı. Gelelim diş kaşıyıcı nasıl temizlenir, sorusunun yanıtına:
- Diş kaşıyıcı ürünün özelliğine göre bir temizleme yapılmalı.
- Sulu bebek diş kaşıma ürünlerini ılık su altında bebek bulaşık deterjanları ile temizleyin ve temiz bir kağıt havlu üzerinde kurumaya bırakın. Başka bir şeye temas etmesine izin vermeyin.
- Kumaş diş kaşıma oyuncaklarını yüksek sıkcaklıkta ve çamaşır makinesinde deterjansız olarak yıkayın.
- Diğer oyuncakları da kaynar suda bekleterek steril edebilirsiniz.
6.Diş Kaşıyıcı Yerine Ne Kullanılabilir?
Bir diş kaşıma ürünü alma imkanınız yoksa ya da almak istemiyorsanız farklı yöntemlerle de bebeğinize yardımcı olabilirsiniz. Bir kaç örnek verelim:
- İri ve sert bir havucu kısa bir şekilde kesip, iyice yıkayıp soyduktan sonra bebeğinize verebilirsiniz. Burada ince ve kırılabilir bir havuç vermemeye dikkate din ki bebeğin boğazına parça kaçmasın.
- Kalın bir dilim elma-armut-ayva da benzer bir göre yapabilir.
Damak Gelişimi İçin Biberon Seçimine Dikkat Edin!
Bebeklerin damak gelişimi için doğru biberon seçimi de çok önemli. Biberonu seçerken bebeğin kaç aylık olduğuna dikkat ederek uygun ürünü almamak, biberon emziğinin akış hızına dikkat etmemek gibi ihmaller, bebeğin yetersiz beslenmesine ve damak gelişiminin olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Biberon seçiminde Lansinoh® Biberon ve NaturalWave™ ürününü tercih edebilirsiniz.
Yeni Lansinoh® Biberon ve NaturalWave™ Biberon Emziği, bebeklerin annelerinden ayrı kalmak zorunda olduklarında sağılmış anne sütüyle beslenmesi ve anneleriyle buluştuklarında emmeye devam edebilmeleri için özel olarak tasarlanmıştır. Uzayabilen esnek yapısı bebeklerin anne memesinde içgüdüsel olarak uygulamış olduğu «dalgaya benzer» peristaltik emme hareketini uygulamasına olanak tanır. Ayrıca bebeklerin doğal ağız ve çene gelişimini desteklenir. AVS™ Hava Giriş Sistemi de kolik sancısının potansiyel sebebi olan hava yutmayı engeller.
İlgili Kategoriler
Genel