- Makaleler
- Doğum Sonrası
- Bebek Diş Çıkarma Dönemi
Bebek Diş Çıkarma Dönemi
Güncellenme Tarihi: 30 Ekim 2020

Bebeklerin dişleri ne zaman çıkar sorusu yeni anne ve babaların en çok merak ettikleri arasında. İlk dişlerin ne zaman çıkacağı ve kaç tane olacağı soruları sıklıkla sorulur. Bebekler ve ebeveynleri için oldukça zorlu bir süreç olan olan diş çıkarma dönemi hakkında biraz araştırma yaptık. Detaylar şöyle….
Bebek Diş Çıkarma Dönemi Hakkında
Doğumdan sonrası, hem çok heyecan verici hem de çok zorlayıcıdır. İlk defa anne ve baba olanlar için bu süreç, uykusuzluk, kendine zaman bulamama hatta yemek yemek için bile yeterince konfor ve süreye sahip olmama anlamına gelir. Doğumdan hemen sonraki ilk üç ay, gaz problemi, uyku düzensizliği ve elbette her açıdan yeni dünyaya adapte olmanın güçlüğü ile hem bebek hem de onun ebeveynleri için zor geçer. Tam da bu süreç bitiyor derken ek gıdaya alışma ve diş çıkarma süreci başlar. Diş çıkarma ne zaman başlar, belirtileri nelerdir, bu dönemde ne yapmak gerekir gibi soruların yanıtlarına bakalım:
-
Bebeğin Dişleri Ne Zaman Çıkar?
Diş çıkarma süreci, hem bebek hem de çevresindekiler için çok zordur. Peki, bebeğin ilk dişleri ne zaman çıkar? Genellikle 6. aydan itibaren bebeğin ilk dişleri çıkar. Ama bu, 9. aya hatta bazen 12. aya kadar da uzar.
-
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?
Bebeğin diş çıkarmaya başladığını anlamak çok kolaydır. Çünkü aşağıda listelediğimiz belirtileri bazen hepsini birden değilse de çok net olarak gösterir.
- Ateşlenme görülebilir. Özellikle de geceleri ateşi çıkabilir. Bu, ateşin hafife alınabileceğini göstermez. Bebeğin ateşini sık sık kontrol etmeniz, 38 derece ve üstüne çıkarsa üzerinde daha ince giysiler bırakmanız önerilir. 39 ve 40 derece ateş ölçümünde bebeğe ılık duş aldırabilir, biraz balkona ya da bahçeye çıkarıp hava almasını sağlayabilirsiniz. Yüksek ateş durumunda hekimlerin önereceği bebekler için ateş düşürücü şuruplar da kullanılabilir. Hala düşmüyorsa mutlaka en yakın sağlık merkezine gidilmeli. Bebek nasıl yıkanır? başlığımıza da göz atmanızda fayda var
- Salya artışı da diş çıkarma belirtisidir. Bu durumda bebeğin salyasını temiz pamuklu bezle silmek yeterlidir.
- Diş kaşıntısı en net diş çıkarma göstergesidir. Bebek, dişi kaşındığı için eline geçen her şeyi diş kaşıyıcı olarak kullanmak ister. Bu süreçte bebeğinizi rahatlatmak için diş kaşıyıcı bir ürün alabilirsiniz. Eskilerin yaptığı gibi yıkanıp soyulmuş bir havuç da bu iş için oldukça elverişlidir.
- Gece uyanma, ağlama, sürekli huzursuzluk hali de yine bebeğin diş çıkarıyor olabileceğine işaret eder.
-
Diş Çıkarma Döneminde Ne Yapmalı?
Diş çıkarırken acı çeken, ağrı duyan ve kaşıntı hissinden muzdarip olan bebeğinize yardım etmek için yapabilecekleriniz var elbette. Bunları şöyle listeleyebiliriz.
- Ateşini kontrol edin ve yükselirse üzerini biraz açın, odayı havalandırın ya da ılık bir duş aldırın.
- Salya miktarı artacağı için ağız etrafında ve çenesinde yara, tahriş, kızarma oluşabilir. Bunu önlemenin yolu, sıklıkla çok yumuşak ve hafif nemli bir pamuklu bezle sürtmeden silmektir. Buna rağmen bebeğin ağzında kızarıklık devame derse hekime başvurabilirsiniz.
- Dişlerini kaşımak, bu süreçte bebeği çok rahatlatır ve meşgul de eder. Ona diş kaşıyıcı alarak rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz.
- Bazen hekimler, bu süreci daha ağrısız kılmak üzere rahatlatıcı diş eti jelleri önerebiliyorlar. Böyle bir destek de alabilirsiniz.
-
İlk Dişler Kaç Tanedir?
Bebeğin ilk dişleri 20 adettir. Bu sayı tamamlandıktan sonra diş bakımı önem kazanır. 6 yaşına geldiğinde de azı dişleri çıkar. Peki bebeklerin diş bakımı nasıl yapılır?
- Bebeklerde diş fırçası ve diş macunu kullanımı önerilmez. Bunun yerine nemli bir bezle dişleri silmek tavsiye edilir.
- Bebeğin ilk dişleri çıktıktan sonra 1 yaş gibi ilk diş hekimi muayenesi tavsiye edilir.
- Gece inek sütü vermek, devam sütü vermek ve biberon kullanmak, dişlerin hızlı çürümesine neden olabilir. Bu nedenle tavsiye edilmez.
- Beslenme sonrasında bebeğin dişlerini temiz bir bezle hafifçe silmek, çürümeye karşı önemli ölçüde koruyucu olabilir.
Bebek Diş ve Ağız Sağlığında Biberon Konusu
Biberon, bebeğin ilk bir yılı boyunca ihtiyaç duyacağı bir beslenme aracıdır. Temelde anne memesinden anne sütü ile besleme, en doğru beslenme şeklidir. Ancak annenin bebeğin yanında bulunamadığı durumlarda, bebeğin anne sütü alamadığı ve devam sütü ile beslendiği hallerde biberon kullanmak kaçınılmaz olur. Biberonu çok uzun süre kullanmanın çocuk diş sağlığı açısından olumlu olmadığı biliniyor. Diğer yandan doğru biberon seçimi de önemli. Herhangi bir biberon yerine anne memesini birebir taklit edebilen, gaz yapmayan yani hava kaçırmayan ve bebeğin ayına uygun olan biberonlar seçilmeli.
Lansinoh® Biberon ve NaturalWave™ Biberon Emziğini Deneyebilirsiniz!
Yeni Lansinoh® Biberon ve NaturalWave™ Biberon Emziği, bebeklerin annelerinden ayrı kaldığı hallerde sağılmış anne sütüyle beslenmesi için tasarlanmış. Ancak en önemli özelliği, bebeklerin anneleriyle buluştuklarında emmeye devam edebilmelerini sağlayan özel bir yapıya sahip olmasıdır. Uzayabilen esnek yapısı bebeklerin anne memesinde içgüdüsel olarak uygulamış olduğu «dalgaya benzer» peristaltik emme hareketini uygulamasına olanak tanır. Bu sayede Lansinoh® NaturalWave™ Biberon Emziği bebeklerin var olan emzirme düzenini sürdürmesine engel olmaz.