Ana sayfa » Hafta Hafta Gebelik » 31 Haftalık Gebelik
Doğuma yaklaştığınızı en çok hissedeceğiniz dönemler, gebeliğin 31. haftası itibariyle başlar. Aileye katılacak yeni bireyin cinsiyetini bildiğiniz bu dönemde doğum hazırlıkları hatta doğum sonrası için hazırlıklar da başlamış olmalı. Tüm hazırlıklar bir yandan yorucu bir yandan da motive edicidir. Annenin karnı iyice büyümüş, belki bebeğin ağırlığının verdiği bazı hassasiyetler de söz konusu olmaya başlamıştır. Gebeliğin 31. haftasında bebekte, annede ne gibi değişiklikler olur ve nelere dikkat etmek gerekir, birlikte bakalım.
Gebeliğin evreleri boyunca bebek anne karnında büyür ve gelişir. Genellikle de yeterli gelişime ulaştığında doğum gerçekleşir. Bu nedenle gebeliğin daha ilk günlerinden itibaren annede ve bebekte sürekli olarak devam eden bir dizi değişim söz konusudur. Bebek ve annedeki değişiklikleri hafta hafta ele almak ve ayrı ayrı değerlendirmek gerekir. Önce gebelikte 31 hafta evresinde annedeki değişiklikleri sonda da bebekteki değişiklikleri ele alalım.
Gebeliğin otuz birinci haftasında annede bazı değişiklikler söz konusu olur. Elbette hamileliğin tamamı, bebeğin gelişiminden kaynaklı olarak annenin değişimi üzerindedir. Ancak her haftanın da getirdiği kendine özgü değişiklikler söz konusu. 31 haftalık hamilelerde görülen değişiklikler aşağıdaki gibi özetlenebilir. Burada sürecin kişiye özel olduğunu bilmek, bazı belirtileri bir annenin daha hafif diğerinin daha yoğun yaşayacağının farkında olmak önemli.
Aslında pek çok anne adayı, hamilelik boyunca eskiye oranla daha sık idrara çıktığını fark eder. Özellikle gebeliğin son evresine girerken bu oran artar. Çünkü büyüyen uterusun yaptığı baskı, mesaneye etki eder. Sürekli idrara sıkışıkmış gibi hissettirir. Hamilelikte yaşanan ve genellikle biraz kaygı veren hapşırma veya öksürme sırasında idrar kaçırma da yine aynı baskının bir sonucudur ve genellikle doğumdan sonra geçer.
Her gebede görülen bir durum değildir ama bazen 31. haftadan sonra anne adayının meme ucundan sıvı gelebilir. Kolostrum adı verilen bu sıvı, yoğun kıvamlıdır. Anne adayının doğuma yaklaştığının bir göstergesi olan bu memeden kolostrum gelmesi durumu, bazı gebelerde hiç görülmez.
31 haftalık gebelikte bebeğin boyutu, orta boy bir hindistan cevizi kadardır. Son güne kadar da büyüme devam eder. Zaten gebelik, bir bebeği rahimde büyütüp doğuma hazırlama sürecidir. Elbette büyüyen bebekle birlikte gebe kadının karnı da büyür. Büyüyen karına büyüyen karın derisi eşlik eder. Bu sebeple gebelikte çatlakların oluşması oldukça normaldir.
31 haftalık gebelikte karın ağrısı şikayeti yaygındır. Burada hem büyüyen bebeğin yaptığı baskı hem de sindirim sistemindeki yavaşlama nedeniyle ağrılar görülebilir. Bol su içmek, uzanmak ve hafif yürüyüşler yapmak iyi gelebilir. Ağrılar şiddetli ise sağlık uzmanına başvurmak gerekir. Ağrı kesici ilaç almak, bitki çayı içmek, sıcak su torbası kullanmak önerilmez.
Gebeliğin son evresinde kabızlık şikayeti artar. Çünkü bağırsaklarda su tutma kapasitesi de artmıştır. Ayrıca kabızlık nedeniyle karın ağrısı şikayeti de ortaya çıkar. Dengeli beslenmek, bol su içmek ve hareketsiz kalmamak rahatlatıcı olabilir.
Tıp literatüründe gebeliğin son döneminde başlayan sancılar Braxton Hicks kasılmaları olarak adlandırılır. Bu sancılar, aralıklı olarak meydana gelir. Çok şiddetli değildir.
31 haftalık hamilelikte bebekte görülen değişim, büyüme ile özetlenebilir. Artık hamileliğin sekizinci ayına doğru ilerleyen bu evrede bebek hemen her açıdan büyüyüp gelişme dönemindedir. Hindistan cevizi büyüklüğündeki bebeğin kafası gövdesinden iridir ve hareketleri artmıştır. 31 haftalık bebek kilosu ve boyu çok merak edilir ama genel olarak gelişiminin her aşaması hızlanmıştır. Bebekte 31. haftada ne gibi değişiklikler olur sorusunun yanıtına daha detaylı bir şekilde bakmak için konuyu maddeler halinde inceleyelim.
Özellikle son haftalarda bebekte merkezi sinir sistemi yapıları daha karmaşık bir hal alır. Bunun nedeni bebek büyüdükçe sinir ağının güçlenmesidir. Gebelikte 31. hafta da bu açıdan önemlidir. Sinir sistemi gelişen anne karnındaki bebekte 31. hafta değişimlerinin önemli bir belirtisi hareketlilikte artıştır. Bebek, gerçekten çok daha aktif bir haldedir. Ayakları ile sürekli iter, parmakları ile açıp kapama hareketlerini yapar, kollarını uzatıp gerinir. Hayal etmesi de çok tatlı bir his veren bu hareketlerin nedeni ise kendisini doğum sonrasına hazırlamasıdır. Adeta içeride antreman yapar. Doğumdan sonra reflekslerini kullanmak üzere her gün bu antrenmanları yapar. Merkezi sinir sistemi gelişen bebek, yaptığı antrenmanlarla yorulur ve eskiye göre daha uzun uyur. Anne de bebeğin uyuduğu ve uyanık olduğu zamanları fark edebilir.
Bebeğiniz 31 haftalık hamilelik evresinde cildini de geliştirir. Cilt altına yağ depoladığı için ultrason görüntülerinde çok ponçik görünebilir 🙂 Bu evrede bebeğin cilt yüzeyinde lanugo adı verilen ince tüyler de dökülür. Göz kapakları da oluşmuştur ve göz kırpması hareketi yapar.
Anne karnındaki bebeğin en hareketli olduğu dönemlerden biri sekizinci aya girilen bu evrelerdir. Bebek, genellikle bu evrede sefalik prezentasyon şeklindedir. Bu pozisyonda bebeğin başı anne rahminin boyun kısmına doğru yönelmiş olup bacaklar göğüs kafesine çekilmiş şekilde durur.
Bebeğinizin akciğerleri gelişmeye devam ediyor. O da daha fazla nefes egzersizi yaparak kendisini dış dünyaya hazırlıyor. Nefes hareketleri örneğin 28 haftalık döneme göre 4 kat daha sık şekilde gerçekleşir. 31 hafta gebelik muayenesi sırasında hekiminiz daha detaylı bilgi paylaşabilir.
Bebek artık kendini doğuma hazırlama sürecindedir. Bu evrede Doğuma bebeğin beyni de dış dünya için hazırlanır. Beyin yapılarını oluşturan sinir hücreleri çok hızlı gelişir. Bu da sinir sistemine işlevsellik kazandırır. Bebeğin temel duyuları da gelişir. Bunun sonucunda da anne karnındaki bebek tat almaya, duymaya ya da dokunarak hissetmeye başlayabilir. Bu hislerin gelişmesi nöron olarak isimlendirilen sinir hücreleri arasındaki bağlantıların sağlanması ile ilgilidir.
Gebeliğin 31. haftası hakkında en çok merak edilen konular, annedeki değişim ve bebekteki gelişimle ilgilidir. 31 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler de bebekteki değişiklikler de sürecin bir parçasıdır. Otuz bir haftalık hamilelik hakkında en çok merak edilenleri yanıtladık.
Öncelikle bebeğin gelişimi kendine özeldir. 31 haftalık gebelikte bebeğin baş popo ölçümü ve kilosu gelişimi bakımından hekim tarafından değerlendirilir. Bu dönemde boyu (baş-popo arası ölçüm) 25-30 cm arasında olabilir. Kilosu da 1600- 1750 kg civarındadır.
Hafta hafta gebelik hesaplaması bazen olduğundan daha karmaşık görünebilir. Gebeliğin 31. haftası kaç ay eder sorusunun yanıtı ise 7 ay üç hafta ile verilmeli. Yani hamileliğin 31. haftasında kaç aylık hamile olduğunuzun yanıtı, yedi ay üç haftalık şeklindedir. Diğer yandan neredeyse 8 aylık da diyebilirsiniz. En önemlisi ise gebeliği oluşturan üç evreden sonuncusuna girmiş olduğunuzdur.
31 haftalık ultrason görüntüleri bebeğin gelişimini görmek için veri sunar. 31 haftalık bebek ultrasonunda bebeğin boyutu yani boyunun uzunluğu ve ağırlığı da ölçülebilir. Görüntülerde genellikle bebek çok hareketlidir. Parmağını emer, ellerini açıp kapatır ya da esneme hareketleri yapar. Göz kapakları da fark edilir.
31 haftalık gebelikte bebek hareketlerinin azalması neye işaret eder diye merak edenler de çok. Burada teşhisi ancak hekim koyabilir. O da ultrason görüntüsü ve bazı testlerle sonuca varır. Ancak hareketlerin azalması, hemen bir olumsuzluk fikri yaratmamalıdır. Dinlenmek ya da bir şeyler yiyip içmek de bebeğin hareketlerini artırabilir. Uzun süreli devam eden hareketsizlikte hekiminize başvurun.
Gebelik annenin büyüyen bebeğe uyumlandığı bir değişim süreci. Bu süreç boyunca karın ağrıları, sık idrara çıkma gibi nefes darlığı şikayetleri de olabilir. Burada hissedilen şikayetin sürekliliği ve şiddeti önemlidir. Sağlık kontrollerinde hekiminize mutlaka danışın.
İdrara çıkma sıklığı gebelikte artar. Gebeliğin hemen her evresinde bu şikayet söz konusudur. Ancak bebek büyüdükçe idrara çıkma sıklığı artacaktır. 31. haftalık gebelikte ise bebeğin büyümesi, büyüyen karının mesaneye yaptığı baskı sonucu dakikalar içinde tuvalete gitme ihtiyacı hissedebilirsiniz. Hatta hafif idrar kaçırma şikayetleri de yaşanabilir.
Gebelik ağrıların karın, bacak ve sırtta yoğunlaştığı bir dizi şikayeti de beraberinde getirebilir. Sırt ağrısı 31 haftalık gebeliğin en yaygın şikayetlerinden biridir. İlerleyen haftalarda biraz daha şiddetli olabilir. Gebelikte sırt ağrılarının hafiflemesi için hekiminize danışarak size yardımcı olacak ipuçları edinebilirsiniz.
31 haftalık gebelik doğum yapanlar konusu sağlık uzmanlarının daha detaylı bilgi sunacağı bir konudur. Bu evrede doğum yapan gebeler vardır. Bebek hazır olduğunda ya da farklı nedenlerle doğum erken gerçekleşebilir.
Gebeliğinizin son evresine girmek üzere olduğunuz bu dönemi iyi değerlendirmeniz önerilir. Çünkü son evrede kendinizi daha yorgun hissedebilirsiniz. Yapılması gerekenler listesi bazen çok uzun ve karmaşık olabilir. Bu durum, motivasyonunuzu düşürmesin. Planlı olarak süreci kolaylaştırmak mümkün. Peki, hamilelikte 31 hafta evresinde yapılması gerekenler neler?
Hekiminiz, kontrol aralıklarını belirlemiştir ve hangi haftada kontrol muayenesine gitmeniz gerektiğini biliyor olmalısınız. Ama bu hafta içinde böyle bir muayene söz konusu ise önceliğiniz bunu tamamlamak olmalı.
Gebelik iznini tamamen doğumdan sonrası için kullanmak, yaygın bir tercih. Ancak bazen sekizinci ay itibariyle izne ayrılmak tercih edilir. Siz de bu tercihi yaptıysanız işyerindeki arkadaşlara veda etmek, işleri devretmek üzere plan yapmak için otuzbirinci ya da otuzikinci hafta iyi bir seçenek.
Kalan hamilelik evresinde dinlenmeniz önemli. Okumak için kitaplar almak, dergiler sipariş etmek, keyifli bir uzanma köşesi tasarlamak, hamilelikte egzersiz planı yapmak gibi kulağa çok hoş gelen bir iş listeniz olabilir. Nefes egzersizleri, uyku saatleri, sağlıklı beslenme, su hatırlatma uygulaması kullanma gibi seçenekler de dikkate alınabilir.
Doğumdan sonra annenin ve bebeğin bazı ihtiyaçları olacaktır. Bu ihtiyaçları iki kategoriye ayırıp listeler hazırlayabilirsiniz. Bu döneme kadar bebek odası, bebeğin ihtiyaçları büyük ölçüde tamamlanmış olabilir. Ancak hala bazı detaylar eksik kalmış ise onları tamamlayabilirsiniz. Anne için ise meme ucu hassasiyeti için lanolin krem, cilt bakım ürünleri, çatlaklar için krem seçenekleri araştırılabilir. Emzirme ürünleri de ayrı bir kategoride alışveriş listesine eklenebilir.
Hayal kurmak, hem çok motive edicidir hem de rahatlatıcı. Siz de hayal kurmanın bu güzel etkisinden yararlanın. Gebeliğinizin son dönemine girmek üzere olduğunuz bu evrede geçirdiğiniz dönemdeki çabanız için kendinizi kutlayın. Bebeğinizi kucağınıza aldığınız anı, onunla yapmak istediğiniz aktiviteleri hayal edin.
Online araştırma yapmak, artık yaşamın önemli bir parçası. Siz de bu evrede merak ettiklerinizi diğer anne adaylarının deneyimleri ile cevaplamak istiyor olabilirsiniz. Bu amaçla 31 haftalık gebelik yorumları için online araştırma yapabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, her anne adayının süreci kendisine özeldir. Sağlık uzmanının size özel verdiği bilgiler dışında kalan fikirler için endişe duymak yerinde bir yaklaşım olmadığı gibi gereksiz bir kaygıya neden olabilir.
31 haftalık gebelikte anne ve bebekteki değişimler konusunda bilinçli olmak, sağlık takiplerine özen göstermek, sağlıklı bir hamilelikte beslenme rutinine sahip olmak önemli. Bu heyecan verici yolculuğun sonuna yaklaşırken her şeyin daha yeni başladığını da hatırlatmak gerek…
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar
Öne Çıkan Ürünler
Hakkımızda
Yardım
Ürünler
Hesap
© 2024 Lansinoh Türkiye
Çerez | Süre | Açıklama |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | Bu çerez kullanıcının çerez kullanımına izin verip vermediğini saklamak için kullanılır. Herhangi bir kişisel veri saklamaz. |