Yeni Doğan Bebek Kusması
Güncellenme Tarihi: 7 Ağustos 2020

Kusma her yaş grubunda farklı nedenlerle gerçekleşebilmektedir. Yeni doğan bebeklerde kusmanın gerçekleşmesi henüz yeni ebeveyn olmuş herkes için endişe verici olabilmektedir. Yeni doğan kusma problemleri her zaman bir sağlık sorununa işaret etmemektedir. Hemen hemen her bebekte kusma görülebilir. Bu durumun farklı nedenleri vardır. Yeni doğan bebeklerde kusma sıklıkla görülmektedir.
Bebeğin farklı durumlara verdikleri tepkiler zamanla ebeveynler tarafından kolaylıkla anlaşılabilmektedir. Ancak henüz çiçeği burnunda ebeveynler için başlarda yeni doğan kusma problemleri kaygı verici olabilir. Yeni doğan kusması belli bir sağlık problemi olmayan bebeklerde dahil sıklıkla görülebilir.
Yeni Doğan Bebekler Neden Kusar?
Yeni doğan bebeklerin çoğu kusar ve bu durum oldukça normaldir. Özellikle bu dönemde bebeğin hafif parçacıklı ve beyaz bir şekilde kusması normaldir. Bu durum yemeklerin midede kalmasını sağlayan yemek borusu ve mide arasındaki kapakçık henüz tam olarak gelişmediğinden kaynaklanır.
Az bir kusma zararsızdır. Nedeni fazla beslenmeye bağlı olabilir. Çok fazla emen bebekler doğrulduktan sonra kusabilir. Yeni doğan bebeklerde küçük miktarlarda kusma durumu her zaman büyük bir sağlık sorununa işaret etmez.
Bebeklerin beslenmeden hemen sonra az miktarda kusması başka belirtilerle birlikte kendini göstermediği takdirde normaldir. Yeni doğan bebeklerde kusma ateş, ishal ve şiddetli ağlama gibi durumlarla birlikte kendini gösteriyorsa mutlaka bebeğinizi doktoruna götürmelisiniz.
Yeni Doğan Kusmasında Nelere Dikkat Edilmeli?
- Öncelikle mutlaka bebeğinizin kusma durumuna eşlik eden başka bir belirtisi olup olmadığın gözlemleyin. Tek başına kusma çoğu zaman zararsızdır. Ancak herhangi bir belirti varsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
- Bebeğiniz beslendikten hemen sonra onu fiziksel olarak zorlayacak hareketlerden kaçının. Beslenmenin ardından bebeğinizi çok fazla hareket ettirmeniz kusmasına neden olabilir.
- Bebeğinizin biberonunun ağzındaki deliğe dikkat etmelisiniz. Eğer büyük bir delik ise emerken bebeğinizin midesinin hemen dolmasına ve kusmanın gerçekleşmesine neden olabilir. Ağzındaki delik kısmı dar olan biberonları tercih edebilirsiniz. Biberon tercihinizde özel olarak üretilen anne sütü biberonu tercih edebilirsiniz.
- Bebeğinizin katı gıdaya geçiş aşamasında mutlaka püre ile beslenmesi gerekir. Henüz katı gıda için hazır olmayan bebekler sıklıkla kusabilir. Bu nedenle katı gıdaya geçmeden önce mutlaka püre ile yumuşak bir geçiş yapmaya çalışın. Mama destekli emzirme konusunda ayrıca dikkat etmekte fayda var.
Metin, resim, ses veya diğer formatlar da dahil olmak üzere lansinoh.com.tr web sitesinde bulunan tüm içerikler yalnızca bilgi amaçlı oluşturulmuştur. İçeriğin profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Tıbbi bir durumla ilgili aklınıza gelebilecek her türlü sorunuz için daima doktorunuzun veya diğer nitelikli sağlık uzmanlarının tavsiyelerine başvurun. Web sitesinde okunulan bir makale ile profesyonel tıbbi tavsiyeleri asla göz ardı etmeyin veya aramayı geciktirmeyin.