İlk günlerde, siz ve bebeğiniz birbirinizi tanımaya başlarsınız ve herşey ikiniz için de çok yenidir. Emzirmek doğal bir süreçtir; bebeğin memenizi doğru kavraması, emzirme pozisyonları, toplum içinde emzirme ve buna benzer bir kaç konuyu ele almakta fayda olabilir.
Bebeğinize, hem onun hem de kendiniz için en sağlıklı ve en faydalı besini vermek için sabrınızı ve güveninizi koruyun. Kesinlikle emzirmenin getirdiği büyü ve çekimden zevk alacaksınız.
Bebeğiniz emerken onu izlemek ve doğal olarak onun da aslında çok karmaşık bir varlık olduğu (evet siz de zeki bir ufaklığa sahipsiniz!) durumunu bildiğinizden ona hayran olacaksınız.
Herşeyden önce, anlaşılması gereken düzgün bir emzirme deneyimi hayati bir önem taşımaktadır bunun ardından bebeğinizin ağzının meme başının etrafını (areola) alacak kadar açılacağını göreceksiniz. Bu belki biraz uygulama isteyebilir ama tekniğinizin doğru olduğundan emin olmak için kesinlikle doktorunuza sormaya çekinmeyin.
Önemli olan, emme-yutma şekillerini izleyerek ve bebeğinizin ip uçlarını anlayarak beslenmenin değişik aşamalarını tanımlayabilmeyi öğrenmektir.
Emzirmenin başlamasıyla bebek kısa ve hızlı şekilde emer. Oksitosin hormonunun salınımını takiben de utanma refleksi ortaya çıkıp süt akışı başlar.
Bebeğiniz daha sonra aktif beslenmeye başlayacak, duraklamalarla birlikte yavaş, uzun ve ritmik emme ve yutma hareketleri yapacaktır. Bebeğiniz dilini halka şeklinde hareket ettirerek basitçe dalga gibi hareket ettirip emecektir, bu hareket de ağız ve çene gelişimi için hayati bir önem arz etmektedir. Bebeğiniz her beslenmede 800-1000 kere bu dalga hareketini yapan bir arı gibidir. Beslenmenin sonunda bebeğinizin nadiren titreyerek yutuşlar yaptığının farkına varacaksınız, bu sütün yağlı ve kendisi için en önemli kısmıdır. Bebeğiniz bu etaptayken kesinlikle emmesini kesmeyin bu onun kilo alması için çok önemlidir.
Etkili emzirmenin en etkili göstergesi iyi bir kilo alımıdır ve bebeğinizi 8 haftaya kadar haftada bir 6 aya kadar da ayda bir tarttırmanız gerekmektedir. Diğer işaretler ise yeteri kadar süt alması, 24 saatlik süreçte 6-8 adet bebek bezi ıslatması, 2 adet bebek bezini kirletmesi, genelde mutlu olması, dikkatli olması, iyi bir sesi ve deri rengi olmasıdır.
Değişik emzirme şekillerini bilmek işe yarar böylece sizde kendi durumunuza en uygun olanı kullanabilirsiniz. Burada seçebileceğiniz pozisyonlarla ilgili bazı ip uçları var:
- Kucakta tutma – Bu klasik emzirme pozisyonudur, bebeği kucağınıza yatay veya dar bir açıyla koyarak ve kolunuzu bükerek kafasını tutmanız gerekir. Kolunuzun ön kısmını uzatarak elinizle kafasını, omurgasını ve poposunu destekleyiniz. Bu pozisyon güçlü boyun kasları olan ve ağzını meme ucuna kolayca götürebilen, zamanında doğmuş ve yaklaşık 1 ayını doldurmuş bebeklerde işe yarar.
- Çapraz tutuş – Bu pozisyonun kucakta tutmadan farkı kolunuzun ön kısmını bükerek elinizle bebeğin kafasını desteklemek yerine diğer kolunuzla poposunu ve sırtını desteklemenizdir. Örneğin sol memenizden emziriyorsanız, sağ elinizi bebeği tutmak için kullanın. Bu pozisyon emmekte zorlanan küçük bebeklerde işe yarar.
- Yan yatma veya uzanma pozisyonu – Bu pozisyonda bebeğinizi yatakta yan yatarken emzirirsiniz. Arkanızdaki yastıklar size destek olur. Bazen kafanıza, omuzlarınıza ve dizlerinizi kırıp arasına yastık koyabilirsiniz. Bebeğinizi yakına getirin ve kafasını yatırın. Memenize ulaşırken zorlanmamalıdır; siz de sırtınızı ve kalçanızı aynı hizada tutun ve bebeğe doğru eğilmeyin. Eğer sezaryen veya zor bir doğumdan sonra iyileşmeye çalışıyorsanız veya gün boyunca yatakta yatarak emziriyorsanız bu pozisyon harika bir tercihtir.
- Kavrayarak tutuş veya ragbi topu tutuşu – Bu pozisyonda kolunuzla bebeği kavrıyorsunuz ve onu bir futbol topu veya el çantası gibi kıstırıyorsunuz. Bebeğinizi kolunuzla kavrayıp konumlandırın, bebeğinizin ağzı size ayakları ise sırtınıza doğru yönelmelidir. Bebeğinizin omzunu, boynunu ve başını destekleyip, öncelikle çenesini memenize doğru götürün. Bu pozisyon da sezaryen operasyonu geçirenler, büyük göğüslüler, meme ucu düz olanlar veya ikiz sahibi olanlarda (bu durumda pozisyon ikiz tutmak şeklinde anılır, bebeklerinizin altına yastık koyun ve nazikçe üst sırtlarından elinizle onları destekleyin) işe yarar.
- Koala tutuşu – bir bacağınıza bebeği bindirin ve emzirme sırasında kolunuzla onu destekleyin.
- Geriye doğru yaslanarak emzirme – Bu pozisyonda yarı uzanacaksınız ve bebeğinizin karnı sizin karnınızın üzerindeyken emzireceksiniz.
Bebeğiniz bazı durumlarda beraber dışarıya çıktığınızda emzirilmek isteyecektir. Az da olsa endişeli hisseden annelerin kendilerini rahat hissetmeleri için çeşitli aksesuarlar mevcuttur. Dışarıda kendinizi rahat hissetmenize yardımcı olacak pek çok emzirmeye müsait yer vardır. Telefon uygulamaları kullanarak veya sadece basit bit Google aramasıyla da onların yerini saptayabilirsiniz.
Emzirme deneyiminin keyfini çıkarın!