- Makaleler
- Doğum Sonrası
- Emzirme Nasıl Bırakılır?
Emzirme Nasıl Bırakılır?
Güncellenme Tarihi: 25 Kasım 2019

Anne sütünden kesme süreci, pek çok ebeveyn için sancılı bir süreçtir. Bazen bebekler farklı nedenlerle sadece bir kaç ay emerler. Bazen de üç yaşından sonra gibi oldukça uzun bir süre boyunca emmeye devam ederler. Bebeğin az emmesi, bu çok değerli besinden yeterince alamaması çok üzücü ama çok uzun süren emme süreci de hem bebek hem de anne için konforlu değil. Peki, bebeği sütten kesme ne zaman olmalı ve nasıl olmalı?
Emzirme Ne Zaman Bırakılmalı?
Öncelikle bebeklerin en az altı ay boyunca sadece anne sütüyle beslenme yapması çok önemli. Enaz bir yaşına kadar da emzirmeyi bırakmamalı. Ancak iki yaşından sonra anne kendini hazır hissediyorsa sütten kesmek düşünülebilir. Bu noktada bir uzmana danışmak, özellikle çocuk gelişimi uzmanından destek almak süreci daha kolay ve sağlıklı kılabilir.
Emzirme Ne Zaman Bırakılmamalı?
- Bebek altı aydan küçükse ve emiyorsa sütten asla kesilmemeli.
- Bebek için taşınma gibi büyük bir değişiklik söz konusuysa emzirme kesilmemeli.
Emzirmeyi Bırakma Yöntemleri
Bebeği sütten kesmek için uygulayabileceğiniz yüzlerce yöntem var. Ancak aranızdaki bağın zarar görmemesi için temkinli hareket etmek gerek. Öncelikle emzirmeyi bırakmaya kesin olarak karar vermelisiniz. Daha sonra da ne zaman sütten kesmeye başlayacağınızı belirlemelisiniz. Ardından kararlı bir şekilde yavaş yavaş ilerleyin. Aşağıdaki konularda dikkatli olmanız önerilir:
- Bebeğe emmeyi hatırlatacak şekilde yaklaşmayın.
- Eğer süt, su ya da devam sütü gibi sıvıları biberonla veriyorsanız biberon emziğinin akış hızının anne memesi ile benzer olmasını sağlayarak akış ayarlı besleme yapın. Bu amaçla Lansinoh® Biberon ve NaturalWave™ Biberon Emziğini tercih edebilirsiniz.
- Emmeyi bıraktırırken bebeği iyi beslemeye dikkat edin.
- Bebek emme istediğinde red etmeyin ama emme süresini kısaltın.
- Emme sıklığını da azaltmak için bebek her emmek istediğinde kabul etmeyin. Tabi yukarıda bahsettiğimiz gibi reddetme yoluna da gitmeyin. Dikkatini farklı bir şeye çekin ve emme isteğini unutmasını sağlayın.
Emzirmeyi Bırakırken Yapılan Yanlışlar
1.Aniden bırakmak
Emzirmeyi bir anda kesmek hem bebek için büyük bir tepki sebebi olacaktır hem de annenin göğüslerinde biriken süt, onu rahatsız edecektir. Bu nedenle emzirme sıklığı ve emme süresini azaltarak ilerlemek en doğrusu.
2.Bebeği çok sert bir şekilde reddetmek
Bu süreçte bazı anneler, bebeğin emme isteğine çok sert bir tepkiyle yaklaşırlar. Bu tepki, bebeğin korkmasına, anne ile olan iletişiminin kötü etkilenmesine neden olur. Bu nedenle süreci doğal bir şekilde tamamlamak ve bebeği yavaş yavaş emmekten vazgeçirmek en doğrusudur.
3.Bebeği, söz konusu değişime hazırlamamak
Yukarıda, bebeğin emme isteğini çok keskin bir şekilde reddetmenin olumlu olmayacağından bahsettik. Diğer yandan anne sütü ile beslenmeye alışan bedeni için de güçlü beslenme planları yapmak gerekir. Bu süreçte mümkün olduğunca iyi beslenmeli ve bolca sıvı almalıdır.