Makaleler
- Makaleler
- Bebek Bakımı
- Bebek Uyku Kulaklığı Nedir?
Bebek Uyku Kulaklığı Nedir?
Yayın tarihi: 25 Kasım 2019

Bebeklerin uykusu, çok kıymetli. Çünkü uyudukça büyüyor ve uykusunu aldıkça da mutlu oluyorlar. Elbette onlar uyurken yapılacak işler ya da dinlenmesi gereken anneler de var. Bazen bebeği beslemek, gazını çıkarmak, masaj yaparak bir güzel uyutmak yetmez. Siz, tam uyutmuşken komşunun bebeği ağlar, üst katta matkap çalışır, biri gelir tam o saatte zile basar…İşte böyle durumlarda sadece planları sekteye uğrayan anne değil bebek de çok gerilir ve ağlar. Bu tarz gürültü çeşitlerine maruz kalmamak için bebeğinize uyku kulaklığı alabilirsiniz. Peki, bebek uyku kulaklığı nedir ve bebekler için uyku kulaklığı kullanmak sakıncalı mı? Bu soruların yanıtlarını araştırdık…
Bebek Uyku Kulaklığı Nedir?
Bebek uyku kulaklığı, yumuşak yastıksı bir yapıdaki geniş kulak tıkacıdır. Kulağı komple kaplayarak bebeğin dışarıdan gelen yoğun sesleri duymasını engeller. Bu, tam bir sessizlik ya da tamamen işitmeyi engelleme hali değildir. Sadece zil sesini çok daha hafif duymak, korna sesini çok daha az işitmek ya da yan odadaki konuşmaları duymamak gibi tanımlanabilir.
Bebek Uyku Kulaklığı Ne İşe Yarar?
Bu ürün, bebeklerin konforlu ve huzurlu bir uyku çekmesi için tasarlanmış bir araçtır. Zira, minik kulakları kapatarak yüksek seslerin bebeğe ulaşmasını önleyebilir. Özellikle şehir merkezinde oturanlar için konfor sunabilecek bir bebek ürünüdür.
Bebeklere Uyku Kulaklığı Takmak Zararlı mı?
Uyku kulaklığı kullanmanın zararları üzerine bilinen bir araştırma bulgusu yok. Ürünün kalitesine göre değişmekle birlikte, kulak çevresini terleterek kaşıntıya ya da kızarıklığa neden olma ihtimali, bebeğin aşırı sessiz bir ortamda uyumaya alışması gibi sakıncaları olabilir. Burada iki noktaya dikkat etmek gerek:
- Alınacak ürünün kalitesine ve bebek için uygun malzemeden üretilmiş olmasına
- Ortamın gerçekten bebeği rahatsız edecek seviyede gürültülü olduğu hallerde kullanmaya.
Uyku Kulaklığı Almalı mı?
Bebek için uyku kulaklığı gerekli mi, sorusuna yanıt vermek için bebeğin uyuyacağı koşulları göz önüne almak gerek. Zira, bu kararı çevresel etkenlere göre vermek gerekir. Eğer trafik gürültüsü, sıklıkla korna sesleri, şehrin kavgası gürültüsü ve inşaat, tadilat sesleri gibi gürültü kirliliğine maruz kalan bir yerde yaşıyorsanız; bebeğinize uyku kulaklığı alabilirsiniz. Uyku kulaklığı sayesinde uyku esnasında aniden ortaya çıkabilecek tiz seslerden bebeği koruyabilirsiniz. Özellikle matkap sesi, korna sesi gibi yoğun ve tek noktadan gelen yani uğultu şeklinde olmayan sesler, bebeği korkutarak uyandıracağı için biraz tehlikelidir de. Yaşadığınız yerde böyle devam eden bir gürültü ihtimali varsa yine uyku kulaklığı oldukça işlevseldir. Ancak ortamda böyle gürültüler yoksa bebeğin doğal şekilde uyumaya alışması ve ufak tefek sesleri uyku esnasında duymaktan rahatsız olmaması, en iyisi.
Bebeklerin Uykusunun Bölünmemesi İçin Bunlara Dikkat Edin!
- Bebeği uyutmadan önce besleyin. Aç karnına uyutmayın ki acıkıp hemencecik uyanmasın.
- Bebeği besledikten sonra mutlaka gazını çıkarın. Uyku sırasında gaz sancısı onu rahatsız ederek uyandırabilir.
- Biberonla beslenecekse gaz yapmayan biberon kullanmayı tercih edin.
- Uyutmadan önce altını temizleyin. temiz bir bezle kendini daha iyi hisseder.
- Genellikle ılık bir banyo sonrasında mışıl mışıl uyumayı çok severler.
- Ortamın çok aydınlık olmasına izin vermeyin. Loş hatta karanlık bir ortamda uyutun.
- Uyutmadan önce odayı havalandırın ki bol oksijen olsun.
- Yattığı yastık ve nevresimleri çok yoğun parfümlü çamaşır yumuşatıcıları ile yıkamayın. Böyle kokular da bebeği rahatsız edebilir.
- Ortam çok sıcak ya da soğuk olmasın.
- Gürültüye izin vermeyin ama engel olamıyorsanız bebeklere uygun uyku kulaklarını deneyin.
- Uyuturken hafif bir ninni söylemek, masaj yapmak ya da yanına sadece uyku sırasında sarılarak oynayabileceği bir uyku arkadaşı koymak da faydalı olabilir.
- Bebeği, hep aynı saatlerde uyutmaya özen gösterin yani bebek uyku saati belirleyin ki bu saat diliminde uyumaya alışsınlar.