Anne sütünün faydaları gerçekten saymakla bitmiyor. Zira, yapılan araştırmalar da gösteriyor ki maalesef hiçbir besin, ilk altı ay boyunca anne sütünün yerini tutamıyor. “Anne sütünün ne faydası var” ya da “anne sütünün yararları neler” diye düşünenler için araştırdık; Anne sütünün yararları…
Anne Sütünün Yararları
Anne sütü, bebeklerin ilk 6 ay boyunca temel besinidir. Bundan sonra da bebek istediği sürece anne sütü içebilir ve beslenmesi için anne sütü hala çok değerlidir. Dünya Sağlık Örgütü, 6 ay boyunca yalnızca anne sütü ile beslenmeyi, altı aydan sonra da ek gıdalarla desteklenerek en az 2 yaşa kadar devam etmeyi öneriyor. Peki, anne sütünün içinde ne var?
Anne Sütünün İçinde Ne Var?
Anne sütü çok faydalı diyoruz ama içeriğini tam olarak bilemiyoruz. Anne sütünün içinde A vitamini, kalsiyum, D vitamini, kobalamin, C vitamini, demir, B6 vitamini, magnezyum gibi vitamin ve mineraller bulunur. Anne sütünün faydası bunlardan gelir. Ayrıca içindeki whey proteinleri bebeği, enfeksiyonlara karşı korur. Anne sütü, araşidonik asit, dokozahekzaenoik asit, linolenik asit ve alfa linoleik asit gibi uzun zincirli çoklu doymamış yağ asitleri açısından da zengindir. Bunlar da bebeğin aşırı kilo almasına engel olur.
Anne Sütünün Bebeğe Faydaları
- Demir eksikliğine engel olur
- Kalsiyum açısından zengin olduğu için bebeğin yaşamı boyunca güçlü kemik yapısına sahip olması için önemlidir.
- Vitaminlerce zengin olduğu için bebeğin bağışıklık sistemini güçlü kılar.
- Büyümek için ihtiyacı olan besinleri bir arada sunar.
- Bebeğin ilerleyen yıllarda obezite ve astım gibi kronik rahatsızlıklara yakalanması riskini azaltır.
- Fiziksel gelişiminin yanında bebeğin zihinsel gelişimini destekler.
- Bebeğin anne ile kurduğu ilişkinin güçlü olmasını sağlar.
- Ruh sağlığını destekler. Anne sütü bebeğin daha sakin ve huzurlu olmasını sağlar.
Emzirmenin Anneye Faydaları
- Anne ve bebek ilişkisini güçlendirir.
- Anne olmanın tadına varmanızı sağlar.
- Memede süt birikmediği için ağrı, sızı ve iltihaplanma durumları yaşanmaz.
- Vücudun hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olur.
- Emzirmek vücudun direncini arttırır.
Anne Sütü Gelmezse Ne Olur?
Anne sütü, doğumdan kısa bir süre sonra gelmeye başlar. Ancak bazen bir gün, iki gün hatta üç gün sonra da gelebilir. Anne sütünün hiç gelmediği örnekler, bilim tarihinde çok sınırlı sayıda kaydedilmiştir. Özetle bazen kısa süre içinde bazen de bir kaç gün içinde mutlaka anne sütü gelecektir. Yeni annenin bu konuda endişelenmemesi önemlidir. Anne sütünün üç gün sonra gelmesi halinde bebek elbette üç gün boyunca aç kalamaz. Burada sağlık personeline danışılmalı, gereken destek istenmelidir. Anne sütünün gelmesi için göğüslere sıcak soğuk kompres yapmak, sıvı tüketmek, dinlenmek ve ılık bir banyo önerilir.
Anne Sütü Şart mı?
Hamileler ve yenidoğan anneleri, hem çevrelerindeki büyüklerinden hem de sağlık personelinden sıklıkla “anne sütü önemli” tavsiyesini duyarlar. Ancak bu gerekliliği bazen açıklamak önemlidir. Anne sütünün içeriği, bebeğin yeni dünyaya alışma sürecinde temel beslenme ihtiyacını karşılayacak şekilde doğal bir formüle sahiptir. Öyle ki, annenin sütü, bebeği hastalıklardan korur, bağışıklık sistemini güçlendirir, büyümek için ihtiyaç duyduğu her şeyi içerir. Diğer yandan anne sütü anne için de faydalıdır. Çünkü anne, emzirdikçe doğum kilolarını kaybeder, bebekle arasındaki bağ güçlenir ve annenin de bağışıklık sistemi korunur.
Anne Sütünü Boşa Harcamayın!
Yukarıda da açıkladığımız üzere anne sütü çok bebeğiniz için çok değerli. Bu nedenle iş ya da başka sebeplerle bebeğinizin yanında olamadığınızda sütünüzü sağarak saklayabilirsiniz. Elektrikli göğüs pompaları bu konuda oldukça işlevseldir. Özellikle iş yerinde ve seyahatlerde kullanılması çok kolay olan bu ürünlerle her yerde sütünüzü sağabilirsiniz. Sağılan sütü anne sütü saklama şişeleri ile saklayabilirsiniz.
Anne Sütü Neden Azalır?
Anne sütü, bazen farklı nedenlerle erken bir dönemde azalabilir. Anne sütünün azalması ya da kesilmesinin nedenleri kişiye özel olacağı için burada hekime danışmak önemlidir. Buna rağmen tüm yeni anneler için şu durum geçerlidir: Bebeğin emmesi ile sütün gelmesi arasında çok sıkı bir ilişki söz konusudur. Anne, emzirdikçe süt miktarı artar. Ancak çeşitli nedenlerle emzirememek, yoğun stres, kötü beslenme gibi sebeplerle anne sütü azalabilir. Anne sütünün yokluğunda hekim tavsiyesine uyarak devam sütleri tercih edilebilir ve anne sütünü artırmak için doktorunuzun ve uzmanların yaptığı tavsiyeleri uygulayabilirsiniz.
Pek çok annenin ilk aylarda göğüs ucu hassasiyeti nedeniyle emzirmekten kaçındığı ve bunun sonucunda da göğüslere süt üretme konusunda gereken motivasyonun verilemediği biliniyor. Elbette zamanla da süt azalıyor ve emdikçe yeterli süt alamayan bebek, emmekten uzaklaşabiliyor. Göğüs ucu kremi ile göğüs ucundaki söz konusu hassasiyeti önleyebilir ya da giderebilirsiniz.
Anne Sütünün Yerine Ne Verilmeli?
Anne sütünün olmadığı durumlarda hekim tavsiyesine başvurarak bebeğin nasıl beslenmesi gerektiğine karar verilmelidir. Anne sütünün olmadığı durumda devam sütü tercih edilebilir ancak burada yine hekim kararı önemlidir.