Emziren anneler için hem gebelik döneminde hem de doğumdan sonra gaz yapan yiyecekler endişe vermektedir. Bir yandan anne sütünün kalitesini arttırmaya çalışırken bir yandan da anne ve bebekte gaz sorunlarının ortaya çıkmaması için dikkat edilmesi gerekenler oldukça fazla olabiliyor. Birçok açıdan annenin beslenmesi sağlık açısından büyük önem taşıyor. Emzirirken tüketilen her besin maddesindeki unsurlar emzirme ile bebeğe geçer. Bu nedenle bebeğini sağlıklı bir şekilde beslemek isteyen anneler emzirirken gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalıdır.
En başta şunu belirtmekte fayda var ki her bünye birbirinden farklıdır. Anne ve bebek arasındaki ilişki de kendine özel ve biriciktir. Bu nedenle birçok besin grubu için genelleme yapmak çok da mümkün değildir. Bazı yiyeceklere yönelik toleransınız oldukça yüksek olabilirken bazı yiyecekler sindirim sistemi açısından anne ve bebek için zorlayıcı olabilmektedir. Bir yandan anne sütünü arttırırken bir yandan da tükettiğiniz besinlerin bebeğinizde gaz yapmamasına dikkat etmeniz önemlidir. Peki, emziren annelere gaz yapan yiyecekler nelerdir?
Bu yiyecekler, sindirim sistemindeki bakteriler tarafından fermente edildiğinde gaz oluşumuna neden olanlardır. En yaygın şekilde insan sindirim sisteminde bu besinlerin gaz yaptığı görülür. Ancak, her bireyin sindirim sistemi farklı olduğu için, herkesin bu yiyeceklere farklı tepkileri olabilir. Ayrıca, kişinin sindirim sistemi alışkın olduğu yiyeceklere bağlı olarak da değişebilir. Örneğin her yemekte mutlaka pişmiş soğan tüketen bir anne ile çok nadiren bunu tüketen bir annenin bedeni aynı tepkiyi vermeyebilir.
Emziren annelerin beslenmede dikkat edeceği bazı konular var. Çünkü burada hem anne sütünün miktarı ve kalitesi hem de annenin güçlenmesi için beslenme çok önemli bir konu haline geliyor. Pek çok besin anne için değerli ama aynı zamanda pek çok besinde gaz yapıyor. Peki, ne yemeli ya da nasıl yemeli? Size yardımcı olacak temel noktaları listeledik.
Anne sütünde gaz yapan besinler denince akla hemen bazı sebzeler ve meyveler gelir. Lahana, sarımsak, soğan, brokoli, karnabahar, salatalık gibi pek çok sebze ve meyve gaz yapması ile ünlüdür. Diğer yandan aynı sebze ve meyveler, hem anne için çok faydalıdır hem de bebeğe verilecek sütün kalitesini artırır. Peki, ne yapmak gerek? İşte tam da burada bu sebze ve meyveleri yeterince tüketirken onları gaz konusunda daha masum bir hale getirmek önem kazanıyor. Kereviz, karnabahar, brokoli, sarımsak, soğan gibi sebzeleri pişirmek onların gaz konusunda etkinliğini bir parça azaltabilir. Çiğ tüketmek çok daha fazla gaz yapacaktır. Meyveler için de aynı tekniği kullanabilirsiniz. Zaten kadim Anadolu bilgeliği de yeni doğum yapan anneye hoşaf verme geleneğini boşuna bugüne taşımamış.
Bilindiği üzere kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi baklagiller gaz yapar. Yine sebze ve meyvelerde olduğu gibi bunlar içerdikleri folik asit, demir ve diğer minerallerle çok güçlü besinlerdir. Onlardan vazgeçmeden onlardan faydalanarak gaz yapma olasılığını azaltmak en iyisidir. Pişirmeden bir gece önce soğuk suda bekletme yöntemi bu durumda çok etkilidir. Suda beklemiş ve şişmiş olan baklagilleri bir taşım suda kaynatmak ve o suyu dökmek de işe yarar. Pişerken içine defne yaprağı atmak da etkili olabilir. İyi pişmiş olmaları da önemli bir detaydır. Bir de baklagilleri doğumdan birkaç hafta sonra tüketmeye başlamak daha iyi bir seçimdir. Çünkü özellikle sezeryan doğumdan hemen sonra gaz sancısı rahatsız edici olabilir.
Çay ve kahve tüketimi bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir. Ayrıca kafein tüketimi uykusuzluğa da neden olmaktadır. Kafein içeren besinler yerine daha çok su tüketmelisiniz. “tam bir kahve tutkunuyum ve kahvesiz yapamam” diyorsanız içtiğiniz kahveden fazla su için. Örneğin bir fincan Türk kahvesinin yanında büyük bir bardak su içmelisiniz.
İnek sütündeki proteinler emzirme yoluyla bebeğe geçerek bebekte gaz sancısına neden olabilir. Bebeğiniz inek sütü nedeniyle gaz sancısı çekiyorsa yoğurt tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Aslında özellikle yeni doğum yaptığınız ilk üç ay boyunca inek sütü yerine yoğurt, kefir gibi süt ürünlerini tercih etmeniz önerilir.
Anne sütüne gaz yapan besinler denilince kırmızı et ve beyaz et akla gelmez. Zaten gaz yapma etkileri zayıftır. Ancak Bu besinleri yeterince ve doğru şekilde tüketmek önemlidir. Örneğin tavuk, çok beklemiş olursa ve bazen de tavuk kıyması gibi çok fazla işlemden geçerse sağlık sorunlarına neden olabilir. Balık da yine taze olmalıdır. Etin sindirimi nispeten zor olduğu için küçük parçalara ayrılması ve yavaş yenmesi önemlidir.
Emziren annelerin beslenmesine dikkat etmeleri oldukça önemli. Anne ve bebek sağlığı açısından emziren anneler ne yememeli konusu önem kazanır. Annenin iyi beslenmesi, bebeğin süt kalitesini etkiler. Ama esas önemli olan annenin sağlıklı, hafif ve iyi hissetmesidir. Çünkü o zaman bebeğine verecek enerjisi artacaktır. Beslenmenin ruh sağlığı üzerine etkileri de oldukça güçlüdür. Kendinizi iyi hissetmek için sağlıklı beslenmeniz önemli. Hamileler için yemek tarifleri beslenme planı oluştururken size yardımcı olabilir. Diğer yandan anne sütünü saklamak da önemli bir önemlidir. Zaten fazla sütü sağmanız önerilmektedir. Diğer yandan olası yoğun gaz dönemlerinde önceki günden sağdığınız sütü de bebeğinize vermeyi tercih edebilirsiniz. Bu amaçla göğüs pompası yardımıyla sütünüzü sağmanız gerekir. Sağılan sütü anne sütü saklama poşetine koyarak derin dondurucuda bile saklayabilirsiniz.
Eğer sürekli olarak gaz sorunu yaşıyorsanız, bir sağlık uzmanıyla görüşmeniz ve özel bir diyet planı oluşturmanız hem sizin hem bebeğinizin sağlığı için çok önemlidir. Bu şekilde, kişisel ihtiyaçlarınızı karşılayacak ve gaz sorununu minimize edecek bir beslenme programı belirlenebilir. Bununla beraber anne sütünün kalitesini artırmak üzere de beslenme uzmanına danışabilirsiniz. Anne sütünü artıran yiyecekler de sıklıkla merak edilen konulardandır. Anne sütünün kalitesini artıran yiyecekler için yazımıza göz atabilirsiniz.
Metin, resim, ses veya diğer formatlar da dahil olmak üzere lansinoh.com.tr web sitesinde bulunan tüm içerikler yalnızca bilgi amaçlı oluşturulmuştur. İçeriğin profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Tıbbi bir durumla ilgili aklınıza gelebilecek her türlü sorunuz için daima doktorunuzun veya diğer nitelikli sağlık uzmanlarının tavsiyelerine başvurun. Web sitesinde okunulan bir makale ile profesyonel tıbbi tavsiyeleri asla göz ardı etmeyin veya aramayı geciktirmeyin.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar
Öne Çıkan Ürünler
Hakkımızda
Yardım
Ürünler
Hesap
© 2024 Lansinoh Türkiye
Çerez | Süre | Açıklama |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | Bu çerez kullanıcının çerez kullanımına izin verip vermediğini saklamak için kullanılır. Herhangi bir kişisel veri saklamaz. |