Bebeğin doğumdan sonra annesine ihtiyacı var. Hem beslenmek hem de sağlıklı bir şekilde ilk süreci atlatmak için. Bu nedenle pek çok ülkede süt izni uygulanıyor. Ancak pek çok anne baba için süt izni süresi önemli bir merak konusu. Süt izni hakkında bilmeniz gerekenler neler araştırdık. Süt izni kaç gün ve süt izni nasıl alınır sorularına yanıt aradık…
Süt İzni Hakkında Bilmeniz Gerekenler…
Yenidoğan bebeğin beslenmesi, tamamen anneye bağımlı olmasını gerektirir. Anne sütü ilk altı ay boyunca bebeğin ana besini olmalıdır. Özel durumlar dışında anne sütü esas besin maddesidir ve bebeğin gelişimi için çok değerlidir. Bu nedenle devlet eliyle çalışan annelere belirli bir süre için izin verilir. Anne, işverenine bu konuda bir dilekçe iletir ve işveren de buna karşılık izni uygun bulduğunu gösteren bir belgeyi anneye verir. Bundan sonra annelik izni başlar. Bu konuda çalıştığınız kurumun insan kaynakları veya personel biriminin sizi yönlendirmesi gerekir.
Süt İzni Kaç Gün?
Analık izni olarak da bilinen izinin süresi, toplam 16 haftadır. Annelik izni süresi, doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 haftadır. Toplamda 16 hafta olan bu iznin bu şekilde ikiye bölünerek kullanılması gerekir. Ancak bazen anneler, çalıştıkları kurumla görüşerek karşılıklı anlaşarak süt izninin tamamını doğumdan sonra kullanmak isteyebilirler.
Çoğul Gebeliklerde Süt İzni Kaç Gün?
İkiz annesinin süt izni, tekil gebelik sonrası alınan izne göre daha uzun. İkiz annesinin süt izni 18 haftadır. Yasada söz konusu fazladan 2 haftanın doğum öncesinde kullanılması bilgisi olmasına karşın yine çalıştıkları kurumla görüşerek anneler 18 haftanın tamamını da doğum sonrasında kullanabilirler.
Çalışırken Süt İzni Saatleri Nasıl?
Doğum izni bitip işe dönen annenin süt izni saatleri de annelerin merak ettikleri arasında. Ülkemizde bebek bir yaşına girene kadar çalışan anne gün içinde süt izni kullanır. Anneye günde 1,5 saat emzirme izni verilir. Anne, bebeğinden uzaktaysa bu izni dinlenerek ya da süt sağarak da geçirebilir. Burada annenin yanına alacağı göğüs pompası süt sağımını pratik bir hale getirebilir. Ayrıca sağılan anne sütünü doğru şekilde saklamak üzere süt saklama poşetleri çok pratiktir. Elbette sağılan ve poşete konulan sütün açıkta, sıcakta beklememesi gerekir.
Kamu Çalışanlarıyla Özel Sektör Çalışanlarının Süt İzinleri
Kamuda çalışan annelerin süt izinleri ile özel sektörde çalışan annelerin süt izinleri birbirinden farklıdır. Yasaya göre kamuda çalışan annelerin süt izni, ilk 6 ayda günde üç saat sonrasında da 1,5 saattir. Kullanılan izinler annenin günlük çalışma saatinden sayılır.
Süt İzni Hangi Saatlerde Kullanılır?
Yasaya göre süt iznini hangi saatlerde kullanacağına anne karar verebilir. Gün içinde istediği saatlerde süt iznini ya da emzirme iznini kullanabilir. Yasada süt izninin günlük kullanılması esas olsa da yine çalıştığı kurum ve yöneticileri ile anlaşarak anneler, bu izinleri de toplu olarak kullanabiliyorlar. Süt iznini toplu olarak kullanmak yasal mı sorusunun yanıtı ise “hayır”.
İşveren Süt İzni Vermeyebilir mi?
4857 sayılı yasaya göre ülkemizde çalışan annenin süt izni yasal olarak hakkıdır. Bu izin, işveren tarafından anneye sunulan bir “jest” olarak algılanamaz. Bu konu, işverenin insiyatifinde değildir. Peki, işveren süt iznini kullanmanıza müsade etmezse ne yapabilirsiniz?
Yukarıda da belirttiğimiz üzere bebek bir yaşına gelene kadar emziren annenin süt izni yasal olarak hakkı. Eğer işveren bu yasaya uymaz ve izniniz kullanmanıza izin vermezse yine yasaya göre tek taraflı olarak iş sözleşmenizi fesh edebilirsiniz. Bu durumda işveren size kıdem tazminatı ile birlikte diğer haklarınızı vermek zorundadır.