Ana sayfa » Hafta Hafta Gebelik » 34 Haftalık Gebelik
Hamilelik sürecinin sonlarına yaklaştığınız 34. haftalık gebelikte deneyimleyeceğiniz yeni durumlar var. Hem bebek hem de ebeveynler için doğuma yakın bu otuz dördüncü haftada hazırlıklar da başlamış olmalı. Hastane için süslemeler, bebek ve anne için ihtiyaçlar bir çantada hazır bekliyorken 34 haftalık hamilelikte annedeki değişiklikleri ve bebekteki gelişimi değerlendirelim. 34 haftalık doğum belirtileri konusundan başlayarak dikkat edilmesi gerekenlere ve bebeğin gelişimine göz atalım.
33 artı sıfır ve 33 artı altıncı günler arasına 34. gebelik haftası denir. Yani, doğuma ortalama 6 hafta var. 34. hafta gebelik belirtilerini deneyimlemek biraz heyecan vericidir. Farkındalığı yüksek bir gebelik geçirmek size heyecanınızı yatıştırma konusunda iyi gelebilir. Bu amaçla süreci başından sonuna takip etmek üzere akademik makalelerden yararlanarak hazırladığımız hafta hafta gebelik içeriklerini okuyabilirsiniz. Peki, 34. haftalık hamilelik belirtileri nelerdir ve annede ya da bebekte ne gibi değişiklikler olur?
Annedeki 34 haftalık gebelik belirtileri ya da hamilelik sırasında vücuttaki değişiklikler aşağıdaki gibi listelenebilir.
Kasık ağrısı, bu dönemde belirli sıklıklarda hissedilir. Sancıların şiddeti ve sıklığı ise doğum belirtilerine işaret edebileceği için önemsenmelidir. Eğer hamilelikte kasık ağrıları ve kasılma hissi günlük aktiviteleri engelleyecek kadar şiddetli ise mutlaka uzman doktora gidilmelidir.
Bebeğin büyümesi sebebiyle kaslarda gerginlik olacaktır. Bebek, tüm ağırlığıyla kasıklarınıza baskı yapar. Kasık ağrıları normaldır. Bu hafta ile beraber yorgunluk ve sık idrara çıkma da artar.
Karın ve kalça bölgesinden kaşınan kırmızı noktacıklar görüyorsanız doktorunuza bilgi verin. Genellikle gebelikte görülen ve doğuma yakın dönemde artan normal bir durumdur. Çoğunlukla gebelikten sonra geçer. Ancak bazen bu durum, bir karaciğer sorununa işaret eder. Gerekirse bir cilt uzmanına başvurun.
Bu dönemde gözyaşında azalma olur. Bu da bulanık görmenize neden olabilir. Gebeliğin son haftalarında gözlerde bir parça göz problemleri görülebilir. Bu konudaki deneyimlerinizi doktorunuzla paylaşın. Lens kullanmayı bırakmak da sizi rahatlatabilir. Ciddi göz problemleri preeklampsi belirtisi olduğundan durum hakkında doktorunuza bilgi vermeniz önemli.
Ayaklarda ve bileklerde yoğun ödem görülebilir. Tansiyon kontrolü ödem şikayetinde mutlaka yapılmalıdır. Hafif yürüyüşler, bol su içmek ve az tuz tüketmek sizi ödemden koruyabilir.
Bu dönemde memeden hafif süt gelebilir. Bu, çok yaygın bir durumdur. Meme kanallarının doğuma hazırlandığını gösterir. Her anne adayında aynı haftada gerçekleşmez.
Tuvalete gitme ihtiyacı nedeniyle uykusuz kalmanız çok normal. Bu son haftalar dinlenmek için çok önemli. Çünkü bebek doğunca ilk haftalar zaten çok yorucu geçecek.
34 haftalık gebelik belirtilerinden biri de hamilelikte karın sertleşmesi olarak görünür. Rahim duvarının sertleşmesi burada ilk sebeptir. Bunun yanında bebeğin büyümesi de karın çeperini gerer ve sertleşmeye neden olur. Bazen 34 haftalık gebelikte vajina ağrısı da görülebilir. Bu konuda doktorunuz size gerekli açıklamayı yapar. Ancak genellikle normal bir doğuma hazırlık sinyalidir.
Hamilelikte 34 hafta ve diğer evreler, yaşamınızın en unutulmaz anları olabilir. Unutmayın ki; hafta hafta gebelik takibi anne adayını sürece hazırlayan ve rahatlatan bir eylemdir. Gebeliğinizi hekimler tarafından verilen doğru bilgiler eşliğinde bu şekilde takip edebilirsiniz.
34 haftalık bebek ultrason görüntüsü, ananas kadar bir bebeğin çok tatlı görünümünü sunar. Bu görüntüyle beraber bebeğin baş çevresi, boyu, kilosu, erkek ise testislerinin durumu gibi detaylar kontrol edilir.
34 haftalık hamilelik evresinde bebeğin gelişimi de hızlanmıştır. Özellikle büyümesi, solunumu, hareketleri önemli ölçüde dikkat çeker. Bebekte solunum hareketleri bu dönemde hızlanır. Bebek aslında doğum için egzersiz yapar. Diyafram kası, kaburgalar arası kaslar adeta antrenman yapar. Bu durum ultrasonda gözlenir ve bir iyilik hali olarak kabul edilir.
34 haftalık gebelik bebek kilosu kaç olmalı ya da bebeğin boyu ne kadar olur gibi sorular yaygındır. Bebek bu haftadan itibaren günde 20 – 30 gram kilo alır. Anne karnında 34 haftalık bebek boyu ve kilosu da önemli ve anne adaylarının çok merak ettiği bir konu. 45 cm ile 46 cm arasında değişen bir boy ortalamasına sahiptir. Bir kavun veya ananas kadar olan bebeğiniz bu haliyle çok ama çok tatlı. 2100- 2300 gram arasında değişen bir ağırlığı vardır. Ayrıca 34. haftada bebeğin tırnakları çıkmıştır. Bebeğin ayva tüyleri kaybolur. Anne karnında hareket edebilen bebek için bu dönem doğuma hazırlıkla geçer.
Bebeğinizin beyni bu evrede inanılmaz bir hızla gelişiyor. Bu evrede beyin sinirleri çok hızlı bağlantılar kurarak geliştiği için bebeğiniz uzun uykulara ihtiyaç duyar. 34. haftalık bebek hareketlerindeki azalmaların nedeni genellikle budur. Ama minik yumrukları, tekmeleri ya da poposuyla itmesi öyle tatlı bir his ki, doğumdan sonra bu hissi özleyeceksiniz.
Bebeğiniz, sizin yaşam döngünüzden doğrudan etkilenmektedir. Sizin duyduğunuz sesleri duyar, aldığınız kokuları alır, tat alma duyusu epey geliştiği için tatları da hisseder. Stresi, kaygıyı, üzüntüyü de hisseder. Ayrıca siz yorgunken ya da enerjiniz yüksekken o da bunları hisseder. Annenin yedikleri, içtikleri, duygu durumu, yorgunluğu, dinlediği sesler gibi pek çok şey bebeği etkiler. Hatta bu dışarıyı algılama biçimi, hareketlerine de etki eder.
34 haftalık gebelikte bebek hareketleri ebeveynler tarafından çok merak edilir. Bu dönemde bebeğinizin yeri gittikçe daralıyor. Ama bu durum onu hiç kısıtlamıyor. Çünkü hareketlerine devam ediyor. Uzun süre uyusa da uyanık olduğu anlarda hareketlidir. Cilt yüzeyinde beyaz bir tabaka var. Ama doğuma kadar bu tabaka azalacak. Doğumda da doğum kanalından geçişini kolaylaştıracak olan bu tabaka onun koruyucu kılıfı gibi. Bedenin ısı kontrolünü yapan bu macunsu tabaka çok önemli.
Gebeliğin her aşamasının doğal bir şekilde aktığını ve gereksiz kontrol ya da strese düşmemeniz gerektiğini bilmelisiniz. Ancak temel bir yaklaşımla dikkat etmeniz gereken bazı detaylar var. Bunları hekiminizle konuşabilir ve kendisinin özel uyarıları varsa dikkate alabilirsiniz. Gebeliğin 34. haftasında annenin dikkat etmesi gereken bazı konu başlıkları aşağıdaki gibidir.
Bu dönemde anne adayı, kişisel hijyenine dikkat etmelidir. Elle bulaşacak mikrop ve virüslere karşı elleri gerektiğinde yıkamak, marul gibi topraktan bakteri alan besinleri iyi yıkamak hatta tüketmekten kaçınmak gibi önlemler alınabilir.
Bu hafta itibariyle cinsel yaşamı engellemeye gerek yoktur. Ancak doktorunuzun verdiği bilgiyi esas kabul etmelisiniz. Çünkü her gebenin durumu kendine özeldir. Burada bazı gebeler için kaçınma bilgisi verilebilir.
Doğumun yaklaşmasına karşı duyulan stres sizi biraz gerebilir. Bilgi edinmek, doğum şekline doktorunuzla birlikte karar vermek sizi rahatlatabilir. Ayrıca doğum hazırlıkları yapmak, bebek odası ve anne ihtiyaçları için alışverişe odaklanmak gibi aktiviteler stresinizi azaltabilir.
Gebelikte 34. hafta denilince akla doğuma yaklaşıldığı gelir. 34. haftada doğum gerçekleşebilir. 34 haftalık gebelikte doğum belirtileri ise sık kasılmalar şeklinde özetlenebilir. Eğer kasık ağrılarınız sıksa ve bazı erken doğum belirtileri deneyimliyorsanız mutlaka doktorunuza haber verin. Düzenli doğum kasılmaları olmamakla birlikte hafif ve doğuma hazırlayıcı kasılmalar olur. Eğer günlük hayatınızı etkileyecek seviyede kasılma varsa doktorunuza başvurabilirsiniz. Hekim burada NST ile grafik ister. Bu test sonucu ve muayene ile doğum belirtisi olup olmadığı tespit edilebilir.
Tıp literatüründe normal doğum sınırları 38 – 42 hafta arasındadır. Tıbbi bir neden yoksa 42 hafta doğum beklenebilir. Ancak 34. haftada da doğum gerçekleşebilir. Diğer yandan bu dönem, doğuma çok yakındır ama doğum için hala erkendir. 37 hafta öncesindeki doğumlar erken doğum kabul edilir. 34 haftalık doğan bebekler bir iki hafta süren destekle yaşayabilirler. Ancak nefes almak için bir süre küvezde kalmaları gerekir.
34 hamilelik haftası doktor kontrolünde bazı ana başlıklar üzerinde durulur. Bebeğin gelişimi ve anne adayının gebelik süreci ile ilgili bu kontroller öne çıkar. Kontrol edilen bazı ana maddeleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Doğuma ortalama 6 haftanın kaldığı bu süreçte anne adayının tansiyonu normalden farklıdır. Diğer yandan hamilelikte ayakların şişmesi ve ellerde çok yoğun bir şişlik olması, tansiyon konusunda bazı dikkat edilmesi gereken detaylar olabilir. Bu nedenle hekim, tansiyonu ölçmelidir.
34 haftada bebek, amniyon sıvısını yutmaya devam eder. Böylece solunum sistemini geliştirir. Doktorunuz 34. haftada amniyon sıvısının yeterli olup olmadığına bakar.
Erkek bebeklerde testisler bu hafta itibariyle karından aşağıya iner. Bu bilgi önemlidir. Çünkü çok düşük bir oranda bazı erkek bebeklerde testisler aşağıya inmeyebilmektedir. Bu konuda 34. hafta kontrolünde hekiminiz size bilgi verir.
Ultrasonda bebeğin boyu ölçülür ve kilosu tartılır. Burada belirlenmiş yüzdelik dilimdeki durumu kontrol edilir.
Bu evrede artık hangi hastanede doğum yapacağınıza, nasıl doğum yapacağınıza karar vermeniz gerekir. Türkiye’de anne adaylarının doğum şekline karar verme hakkı vardır. Doktorunuzun vereceği bilgileri de dikkate alarak doğum şekli için bir öngörünüz olmalı. Doğuma odaklanmak da önemli bir hazırlıktır. Doğumu tıbbi bir neden olmadan hızlandırmak gibi işlemler yapılacaksa bu konuda hekiminizden bilgi almalısınız.
34 hafta gebelikten itibaren Lanolin krem ve organik göğüs ucu balmı gibi ürünleri düzenli kullanmak meme uçlarını ve cildinizi doğuma ve doğum sonrasına hazırlama konusunda size destek olabilir. Bu ürünlerin özelliklerini inceleyerek güvenle online sipariş verebilirsiniz.
34 haftalık gebelikte doğum heyecanı artar. Burada yaşadığınız her deneyim diğer hamile adayları için çok kıymetlidir. 34 haftalık gebelik yorumları pek çok kişiyi rahatlatabilir. Bu nedenle isterseniz deneyimlerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Ayrıca doğum stresini azaltmak için doğum aşamalarını öğrenin. Kendinizi bilgi ile sürece hazırlayın.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar
Öne Çıkan Ürünler
Hakkımızda
Yardım
Ürünler
Hesap
© 2024 Lansinoh Türkiye
Çerez | Süre | Açıklama |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | Bu çerez kullanıcının çerez kullanımına izin verip vermediğini saklamak için kullanılır. Herhangi bir kişisel veri saklamaz. |